Ovo je jedino mesto u kući na kom orhideja sigurno neće uvenuti

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Omiljeno cveće ne morate više šetati po kući

Foto: Pixabay

Orhidejama se svi oduševljavamo kada ih vidimo u punom cvatu, kako ulepšavaju nečiji dom svojim interesantnim cvetovima i jakim bojama.

No, mnogima je težak zadatak da pronađu pravo mesto u sopstvenom domu, na kom će orhideje uspešno cvetati. Iako su orhideje tropsko cveće, one mogu cvetati u različitim uslovima. Sofisticirane su i predivne, a zapravo uz prave korake i veoma prilagodljive.

Kako da pronađete pravo mesto u domu za orhideje?

Orhideje traže dnevno svetlo, ali ne i jako sunce. Zato, treba ih držite na simsu ili veoma blizu. Ali, prozori okrenuti prema jugu i istoku su najbolji za orhideje. Oni na zapadnoj strani su pod jakim suncem popodne, a oni koji gledaju na sever su obično previše mračni.

Prozirna zavesa će baciti laganu senku, pa je dobro imati je kao štit od direktne svetlosti. Sunce može spržiti listove i cvetove orhideje, pa zato je sjajna solucija da postoji nešto poput zavese da to spreči. Listovi ne treba da dodiruju staklo.

Foto: Pixabay

Boja listova pokazuje da li je na pravom mestu 

Ako orhideja ima tamnozelene listove, onda je treba malo udaljiti od prozora i promeniti joj lokaciju.

Ukoliko su listovi nešto svetliji, to znači da uspeva da upija dovoljno svetlosti, pa će najverovatnije brže procvetati, kako savetuje "Aos.org".

(Ona.rs)