Najneobičnija kuća na svetu: U 57 kvadrata živi njih petoro, dnevna soba je unutrašnje dvorište

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Dom se nalazi u Japanu, u četvrti Tokija

Oduvek su Japanci važili za narod koji ide ispred svih, za kreativnu i predusretljivu naciju. Ova kuća je još jedan dokaz za to.

Naime, jedna petočlana porodica živi u kući koja ima samo 57 kvadrata, ali su je napravili tako da se svi raspamete kad je vide i kad uđu u nju. Neobičan dizajn sa dnevnim boravkom bez krova oduševljava mnoge.

- Uvek sam hteo da živim pod vedrim nebom, pa sam zato napravio dnevnu sobu koja ima nebo - rekao je arhitekta Zajirog koji je osmislio ceo ovaj koncept doma.

Kuća se nalazi u Japanu, u četvrti Tokija. Ovaj arhitekta, zapravo je mango umetnik, dizajnirao je centralno dvorište na otvorenom i pokrio ga je čaršavom nalik na jedro. Dvorište koriste kao dnevni boravak i ono je opremljeno kamperskim nameštajem koji se može lako i brzo premestiti na drugo mesto ako se pokvasi.

- Na prvom spratu, sa kliznim staklenim vratima nalaze se kuhinja, kupatilo i toalet. Na spratu su studio, spavaće sobe i balkoni koji su okrenuti ka unutrašnjem delu kuće - objašnjava arhitekta.

Kuća ima samo 57 kvadrata i spolja izgleda kao obična bela kocka. Spoljno dvorište ne postoji, pa čim otvori ulazna vrata on je otvorenom dnevnom boravku. Pod je od betona pa je zgodno za održavanje. Cela porodica spava na tankim prostirkama i za mnoge je ovo čudo, ali to je u Japanu totalno normalno.

(Ona.rs)