Koje biljke treba uneti u kuću preko zime? Evo kako da to pravilno i uradite

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Super saveti zbog kojih nećete brinuti!

Foto: Shutterstock

Sve tropske sorte trebalo bi da budu premeštene unutra pre nego što zahladi. S obzirom na to da potiču iz toplih područja, ove biljke uspevaju u temperaturnom rasponu od 21 do 26 stepeni Celzijusa. Tropske sobne biljke koje bi trebalo da budu smeštene unutra preko zime su sledeće: jasmin, hibiskus, bambus, citrusne biljke, pothos (puzavica), filodendron.

Tropske biljke, za razliku od biljaka poreklom iz hladnijih krajeva, nisu stvorene tako da uspevaju tokom hladnih dana i ponovno izniknu kada se temperature podignu.

Ako se tropske sobne biljke ostave napolju preko zime, one su gotove.

Nežno bilje poput bosiljka moraće takođe da bude premešteno unutra. Neke biljke u saksijama ipak mogu ostati napolju. Primeri biljaka koje biste mogli ostaviti preko zime uključuju biljke žada, šimšir i sedum. Otporne višegodišnje biljke poput lavande i ruzmarina takođermogu ostati napolju, ali preporučuje se da budu dobro zaštićene od mraza.

Šanse su da vaše biljke koje su bile napolju nisu naviknute na prostore sa slabom osvetljenošću, pa ćete morati da im napravite da im bude udobno sa smanjenim osvetljenjem u kući. Počnite tako što ćete ih premestiti u senku dok su još na otvorenom. Kada su nedelju ili dve bile na slabom ili indirektnom osvetljenju, proverite da li ima insekata i ponovo ih očistite po potrebi.

Foto: Pixabay

Štetočine

Pre nego što unesete saksije sa sobnih cvećem nazad u kuću obavezno proverite da se u zemlji ili na njenom lišću nisu nastanile neke štetočine - puževi, bubice ili pauci. Ukoliko uh unesete u kuću, oni će se u nekom trenutku ili početi da gmižu po kući ili ne rasprostraniti i na druge biljke i time ih potencijalno ugroziti.

U slučaju da na cveću koje je leto provelo napolju primetite bilo kakve tragove štetočina, najbolje bi bilo da ga isprskate insekticidima. Takođe, nije zgoreg ni da biljke presadite u novu zemlju, a saksiju tom prilikom dobro operete, kako se jajašca insekata na njoj ne bi zadržala. Tek kada sve to uradite, biljka je spremna za povratak kući.

Neke štetočine uspeju da prežive i pored tretiranja insekticidima, promene zemlje i slično. Zato bi, iz mera predostrožnosti, tek uneto cveće makar 10-ak dana trebalo da držite u potpunoj izolaciji, što dalje od ostalih sobnih biljaka. Ukoliko nakon tog perioda ne uočite ništa neobično, možete ga rasporediti na uobičajen način.

Vlaga i svetlost

Kako se napolju hladi, a unutra temperatura raste, vazduh će se prirodno osušiti. Mnogim biljkama je potrebna dodatna vlažnost da bi se sprečilo da listovi uvenu. Iako je gubitak listova normalan u zatvorenom prostoru, ovlaživač vazduha može pomoći da vaše biljke budu zdrave.

Pošto biljke rastu mnogo sporije zimi, neće im trebati toliko vode ili đubriva. Ograničite zalivanje dovoljno da se vaše biljke ne osuše, ili kada se gornjih sloj zemlje osuši. Sačekajte sa đubrenjem biljaka do otprilike mesec dana pre nego što budu spremne da se vrate napolje za sezonu.

(Ona.rs/Apartmen Therapy)