Neočekivane prednosti zamene starih prozora: 10 razloga zašto su vam potrebni novi krovni prozori

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo kako da znate da li je vreme da zamenite stare prozore

Foto: Velux

Prozori u vašem domu igraju veliku ulogu kada je reč o njegovoj udobnosti i, naravno, energetskim performansima. Kvalitetni prozori nude sigurnost i bezbednost, kao i energetsku efikasnost, udobnost i zaštitu od vremenskih nepogoda. Ako su oštećeni ili samo zastareli, postoji velika šansa da neće moći ispravno da funkcionišu. A kada se to dogodi, verovatno je vreme da ih zamenite ili u najmanju ruku da ih proveri profesionalac.

Vaši prozori ne postaju odjednom manje energetski efikasni, to se dešava polako, tokom meseci ili godina. Pa kako onda da znate kada je vreme da se zamene? Ako sumnjate da su vaši prozori prošli svoj vrhunac ili vam neka od sledećih situacija "zvuči" poznato, verovatno je vreme da pogledate nove prozore.

Ako imate dilemu kome da se obratite, tu su VELUX prozori i tim koji je spreman da sve ideje pretvori u stvarnost uz pomoć saveta do ponude sertifikovanih majstora za ugradnju.

Foto: Velux

Šta ukazuje na to da je vreme da promenite vaše prozore?

Pre svega, tu je promaja. Ukoliko osećate promaju koja dolazi iz vašeg prozora, možda postoje pukotine ili praznine u prozoru ili uramljenju ili nepravilno zaptivanje. U tom slučaju primetićete i da vam troškovi grejanja i hlađenja rastu.

Preporuka je i da se zamene svi prozori sa očiglednim znacima oštećenja, ako su, recimo, popucali ili se iskrivili. Tu je i stalna kondezacija koja se skuplja na njima, što jasno ukazuje na problem sa prozorom.  Još ako su okviri vaših prozora u lošem stanju a vidite tragove buđi na  njima, možda imate ozbiljan problem sa vlagom koji može uzrokovati zdravstvene probleme vašoj porodici. Takvi prozori moraju da se zamene što pre.

Foto: Velux

Ne zaboravite i na zvučnu izolaciju, ili pak dodatnu sigurnost. Ako želite više mira i tišine, kao i bezbrižnost, novi prozori su pravi izbor. Ako vaš dom još  ima prozore sa jednim staklom, to je znak da su vaši prozori stariji i najizvesnije je da im treba zamena, jer takvi stari prozori nude vrlo malo izolacije, energetske efikasnosti i prigušenja zvuka. A prozori biti sa dvostrukim ili čak trostrukim staklom i nude veću zaštitu. Ugradnjom novih VELUX krovnih prozora možete postići bolju izolaciju, poboljšanu redukciju buke, bolje opcije ventilacije i superiornu izdržljivost, obezbeđujući udobno i dugotrajno rešenje za svoje potkrovlje.

Naravno, najpraktičnija strana novih prozora je njihova upotreba. Prozori koji se teško otvaraju i zatvaraju su "zreli" za zamenu. Novi prozori bi trebalo da se otvaraju i zatvaraju sa lakoćom, a takođe ih je mnogo lakše čistiti. Uz to zastareli prozori utiču na opšti izgled vaše kuće, dok novi pružaju svež i atraktivniji izgled. Ugradnjom VELUX krovnih prozora možete svaki dan uživate u "zlatnom satu", doba dana pre zalaska ili ubrzo nakon izlaska sunca, kada će vaš stan zahvaljujući vašim prozorima da bude okupan toplom i mekom, zlatnom, svetlošću.

Foto: Velux

Iako krovni prozori imaju mnoge neosporne prednosti, svest o potencijalnim problemima omogućava vam da donesete informisanu odluku. Obraćanje pažnje na instalaciju, budžet i klimatske uslove je nešto što će svakako da doprinese tome da budete sigurni da li su oni harmoničan dodatak vašem domu. Ako niste sigurni kako će sve to da izgleda uz 3D vodič, VELUX vam nudi mogućnost da vidite kako će vaši novi krovni prozori izgledati u stvarnom životu i promene koje će napraviti dnevna svetlost i svež vazduh u vašem domu.

Zato je ključno da se se instalacija obavi profesionalno, što vam nudi VELUX, a ukoliko kupite Standard ili Standard Plus krovne prozore sa setom proizvoda za ugradnju, dobićete i spoljnu mrežicu za zaštitu od toplote gratis. Ova ponuda traje od 8. oktobra do 12. novembra.

(Ona.rs / PR)