Fotelje za odlaganje odeće – trend u dizajnu koji će mnoge obradovati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovim projektima dizajneri nameštaja nikada nisu bili bliži našim potrebama

Volite da kombinujete funkcionalnost i estetiku u enterijeru, pritom ste ekološki osvešćeni, a uz sve to niste imuni da tokom nedelje gomilate stvari na fotelji?! Imamo dobre vesti za vas! Razvijajući projekte održivosti, svet dizajna zahvatio je zabavan trend koji nam je doneo – stolicu za odlaganje garderobe.

Dve inovativne verzije rezultat su saradnje dizajnerskih studija i poznatih svetskih brendova nameštaja i bele tehnike sa idejom podrške trenda održivosti ali i podsećanja svih nas da ređim pranjem odeće činimo dobro našoj planeti. Naime, podaci kažu da jedna porodica u Evropi u proseku uključi veš-mašinu 220 puta godišnje, čime se utroši nešto više od 10 hiljada litara vode i ispusti oko 61 kilogram ugljen-dioksida.

Stolica pod nazivom „The Wash Less Chair“ zaobljene je forme i tapacirana posebnom tkaninom dobijenom reciklažom koja ima mogućnost eliminisanja gljivice, bakterija, virusa te neprijatnih mirisa omogućavajući da vaša odeća ostane u odličnom stanju duže vreme. Na nju je dodat držač u obliku roga koji omogućava da svaki okačeni komad odeće „diše“, luftira se i tako koristi bez svakodnevnog pranja.

Drugu stolicu, „The Rewear Chair“, njeni tvorci opisuju kao višenamensku i modularnu, a može da „ugosti“ nedelju dana ređane odeće. Napravljena je od drveta kedra koje nije posečeno već oboreno vetrom, a pojedini delovi od recikliranog drveta jasena. U izradi je korišćen pčelinji vosak dok su umeci od filca natopljeni uljem kedra koji deluje kao prirodni antiseptik.

Iako nema zvaničnih podataka da će ovi projekti ući u masovnu proizvodnju, tendencija multifunkcionalnosti u modernim enterijerima je sve prisutnija. Ukoliko se na to doda i ideja održivosti, naši domovi u budućnosti biće udobna, pametno organizovana mesta „nežna“ prema prirodi i okolini.

(Ona.rs)