Koje povrće je najzdravije? Dijetetičari na prvo mesto stavljaju ono koje mnogi nisu voleli u detinjstvu

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Niz hranljivih materija krije se iza ove vrste hrane

Foto: Shutterstock/photobeps

Raznovrsna ishrana je kod svakog čoveka jako bitna, dovoljan unos vitamina, minerala i ostalih nutrijenata koje su potrebne telu.

Istina je da manje u organizam unosimo povrće, svakako ne onoliko koliko je potrebno za optimizaciju zdravlja. U nastavku pogledajte listu od 14 najzdravijih vrsta povrća prema dijetetičarima. Na prvo mesto stavljaju upravo ono koje mnogi od nas nisu voleli u detinjstvu.

Spanać

Foto: Pixabay

Spanać zauzima glavnu nagradu kao najzdravije povrće zbog niza hranljivih materija i prednosti koje nosi. On sadrži brojne vrste antioksidanata koji štite od raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ujedno je i pun drugih esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folat, vitamin A, K i C, piše "Today".

Kelj

Foto: Pixabay

Kao i ostalo lisnato povrće, kelj ima antioksidante koji smanjuju oksidativni stres koji oštećuje ćelije - fenomen koji doprinosi nizu hroničnih problema. Između ostalog uključuju i 25 odsto dnevnih potreba za kalcijumom.

Brokoli

Foto: Shutterstock

Ovo povrće krstaša prepuno je jedinjenjima koja se bore protiv raka. Među mnogim drugim hranljivim sastojcima, brokoli je bogat vitaminom C, antioksidantom koji igra ulogu u zdravlju kože, apsorpciji gvožđa i funkcionisanju imuniteta.

Slatki krompir (batat)

Foto: Pixabay

Narandžasta boja slatkog krompira govori vam da je bogat beta-karotenom, hranljivom materijom sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Pokazalo se da on štiti od oštećenja od sunca i drugih stresora kože iz okoline.

Šargarepa

Foto: Shutterstock

Ovo povrće vam može pomoći da upravljate težinom bolje od drugih vrsta. Jedna studija je pokazala nižu stopu gojaznosti među ljudima sa visokim unosom šargarepe u poređenju sa onima koji jedu puno spanaća, brokolija i drugog zelenog povrća.

Paradajz

Foto-ilustracija: Shutterstock

Iako je paradajz tehnički voće, mi ga tretiramo kao povrće. Jedna studija je otkrila da je mešavina antioksidanta uključujući karotenoide paradajza dovela do preokretanja bora i poboljšanja tonusa kože dok je štitila kožu od štetnih UVB zraka sunca.

Crvene paprike

Foto: RINA

Crvena paprika ima najveću količinu vitamina C od svih paprika. Jedna studija je otkrila da je nedostatak vitamina C povezan sa većim stopama depresije i kognitivnih oštećenja. Druga studija je otkrila da pomaže u boljem fokusu i radnom memorijom.

Cvekla

foto: pixabay.com

Ono što cveklu čini jedinstvenom je količina nitrata koju sadrži. Ovo jedinjenje pomaže u širenju krvnih sudova, omogućavajući da krv bolje teče, poboljšava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Osim toga, kada krv bolje teče, dobijate bolju oksigenaciju mozga.

Karfiol

Foto: Shutterstock

Osim što je laka zamena za pirinač, krompir i testo za picu, karfiol se može pohvaliti brojnim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Pokazalo se da sulforafan u karfiolu usporava proces starenja, štiti mozak od bolesti i potencijalno čuva kognitivne sposobnosti kod ljudi sa određenim poremećajima.

Pečurke

Foto: Shutterstock/Jelena Zelen

Pečurke su mnogo više od preliva za salatu ili dodatak jelu. Bogate su esencijalnim vitaminima i mineralima i mogu biti značajan izvor vitamina D. Osim toga, određena jedinjenja u pečurkama, posebno beta-glukan, imaju antiinflamatorne, antioksidativne i antidijabetesne efekte.

Crni luk

Foto: Shutterstock

Crni luk je mnogo više od samog dodatka hrani. Izuzetno je bogat vrstom vlakana zvanom inulin koja ima prebiotičku aktivnost. Prebiotici su izvor goriva za korisne bakterije u crevu. Kao takvi, oni doprinose zdravom crevu i upravljanju holesterolom, zapaljenjem i regulacijom raspoloženja, koje kontroliše crevni mikrobiom.

Prokelj

Foto: Shutterstock

Prokelj u sebi sadrži vitamin C, vlakna, karotenoide i sulforafan. U poređenju sa starijim ženama koje su jele malo ovog povrća, one koje su konzumirale veće količine imale su manje nakupljanja kalcijuma u ​​arterijama, što je pokazatelj ishoda srčanih bolesti.

Kukuruz

Foto: Pixabay

Dok se kokice, tortilje od celog kukuruza i drugi slični proizvodi smatraju celim žitaricama, kukuruz u klipu i njegova zrna su skrobno povrće. Glavni karotenoidi u kukuruzu, jedini su karotenoidi koji se nalaze u zrnu, a istraživanja su otkrila da ova jedinjenja štite oči i odlažu napredovanje određenih problema sa vidom, uključujući kataraktu.

Bundeva

Foto: Shutterstock

Šolja konzervirane, nezaslađene bundeve sadrži sedam od 25 do 38 grama vlakana koja su vam potrebna dnevno. Sadrži više od 10 odsto dnevne vrednosti kalijuma, magnezijuma, vitamina C, vitamina K i vitamina A. Plus, karotenoidi u bundevi povećavaju prirodnu zaštitu tela od sunca.

(Ona.rs)