Mislili su da im beba od 6 dana ima herpes, a istina je bila gora: Roditelji šokirani lekarskim analizama

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U prvim danima života mališana, susreli su se sa najvećom borbom

Foto: Shutterstock

Novopečeni roditelji Gabrijel Brajan i Tajler Ris bili su presrećni kada im je na svet došla beba, kao kruna njihove ljubavi. Oni su znali šta roditeljstvo nosi sa sobom, da je tu večita briga i slično, ali nisu mogli ni da sanjaju da će od gotovo prvih dana života mališana, iskusiti tu brigu.

Naime, njihova beba Berti Ris-Brajan bila je sasvim zdrava beba koja se razvijala baš kako treba. Međutim, kako piše "Daily Mail", kada je dečak imao samo šest dana, primetili su "herpes" na njegovoj usni što ih je nateralo da se obrate lekaru. Ali istina je bila mnogo gora. Analizama je utvrđeno da beba ima "rupu", odnosno šum na srcu koji je jako opasan po bebin život.

- Mislili smo da ćemo ga izgubiti. Prvo smo mislili da je herpes što takođe nije dobro za tako malu bebu, a kada su ga pregledali pedijatar i kardiolog, konstatovali su još veći problem - kažu roditelji za svog sina.

Testovi su potvrdili da ima "rupu na srcu", medicinski poznatu kao defekt ventrikularnog septuma. Zbog svega, Gabrijel i Tajler pozivaju roditelje da obrate više pažnje na svoje mališane i na vreme prepoznaju simptome.

Roditelji su potražili pomoć od dobrotvorne organizacija koja podržava decu sa dijagnozom srčanih oboljenja. Tamo su videli kako se obolela deca bore sa srčanim problemima, ali su i upoznali roditelje koji dele istu muku.

- Kada smo saznali, osećali smo se usamljeno. Nismo ništa znali o srčanim oboljenjima i mislili smo da ćemo ostati bez bebe. Sada, kada imamo podršku okoline, mnogo nam je lakše - rekli su roditelji.

Kako bi pomogli izlečenju sina, Gabrijel se prijavio na humanitarne utakmice, a takođe i na trčanje u polumaratonu, kako bi prikupio novac za lečenje sina.

Šta je defekt ventrikularnog septala?

Ovaj defekt nastaje kada postoji rupa u zidu između sve donje srčane komore. To može da uzrokuje curenje krvi između sve strane srca koje bi trebalo da se razdvoje na deo sa krvi i deo bez nje. Ovakvo curenje znači da se više krvi upumpava u pluća, primoravajući da i srce radi jače, povećavajući time rizik od komplikacija koje su potencijalno opasne po život.

To može dovesti do zatajenja srca, infekciju istog (endokarditis), visok krvni pritisak u plućima, moždani udar ili nepravilan rad srca.

Srećom, može se "korigovati" otvorenom operacijom na srcu ili da ga privremeno zakrpe. Većina dece koja su podvrgnuta ovakvoj operaciji nastavlja da živi život najnormalnije, kao i ranije.

Interesantno je da jedna beba na svakih 240 beba razvije ovaj defekt i da se on dešava dok se srce razvija u materici. Ovo se može uočiti na ultrazvučnom pregledu srca bebe u materici, ali tek posle specijalističkog ultrazvuka koji je poznat pod nazivom fetalna ehokardiografija. Isto tako, beba može razviti ovaj defekt ako u porodici postoji istorija srčanih bolesti.

(Ona.rs)