Koliko su grickalice loše: Večno pitanje ljubitelja hrskavih porcija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoje i određena ograničenja ove studije

foto Freepik.com

Nedavno istraživanje koje je obuhvatilo 40 studija bacilo je novo svetlo na posledice uživanja u grickalicama, podvlačeći povezanost sa povećanim unosom kalorija i povećanjem telesne težine tokom vremena.

Termin grickalice obuhvata hranu koja obično ima visok sadržaj šećera, soli i masti i malo esencijalnih hranljivih materija. Ove grickalice su često neodoljive i široko dostupne. Ne preporučuju se za čestu konzumaciju prema nutricionističkim smernicama zbog njihove minimalne nutritivne vrednosti i visokog sadržaja kalorija.

Ovo istraživanje je obuhvatio široku demografsku grupu, uključujući i odrasle i decu iz različitih kulturnih i socioekonomskih sredina, obezbeđujući sveobuhvatno razumevanje problema među različitim populacijama. Analizirane studije sprovedene su širom sveta, sa značajnim brojem u Sjedinjenim Državama i Evropi, ali su uključivale i podatke iz Australije, Kanade i Saudijske Arabije.

Nalazi longitudinalnih studija – koje obuhvataju četiri do osam godina – ukazuju na jasnu vezu između veće konzumacije grickalica i povećanja telesne težine. Pored toga, pokazalo se da veći unos grickalica korelira sa povećanim ukupnim unosom kalorija i kod odraslih i kod dece.

Što se tiče kvaliteta ishrane, otkriveno je da je povećana potrošnja slatkih deserta i bombona povezana sa lošijim kvalitetom ishrane. Zanimljivo je da konzumacija slanih grickalica poput čipsa nije pokazala značajnu povezanost sa kvalitetom ishrane, što sugeriše da ne doprinose sve grickalice podjednako lošim nutritivnim ishodima.

Postoje i određena ograničenja ove studije. Više o tome pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs / Vitality.rs)