5 razloga zašto je dobro da jedemo ribizle

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crna ribizla ima jednu od najvećih antioksidativnih vrednosti za voće

Foto: Pixabay

Sve su zastupljenije tvrdnje da je najkorisnije za organizam da unosimo sezonske namirnice. Kada govorimo o našem podneblju, ribizle su sada u svom najslađem stanju, a evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da ih uvrstite u svoje dnevne obroke.

Crna ribizla je bogata vitaminom C i sadrži oko 56 odsto vaše dnevne preporučene vrednosti u jednoj porciji, piše "Webmd.com".

Crna ribizla je puna antioksidanata, uključujući antocijanine. Antocijanini daju crnoj ribizli karakterističnu tamnu boju i bore se protiv slobodnih radikala u telu, smanjujući oksidativni stres i oštećenje ćelija.

Crna ribizla ima jednu od najvećih antioksidativnih vrednosti za voće, što ih čini efikasnim u tretiranju ili prevenciji brojnih zdravstvenih problema.

Ove bobice imaju visok sadržaj antioksidanata, uključujući i vitamin C, što pomaže imunološkom sistemu da ojača, samim tim omogućava elu da se efikasnije bori protiv infekcija i virusa

1. Može pomoći u smanjenju upala

Crna ribizla je bogata omega-6 masnom kiselinom koja se zove gama-linolna kiselina. Ovo jedinjenje može pomoći u smanjenju upale, kao i poboljšanju simptoma inflamatornih bolesti kao što je reumatoidni artritis. Neke studije su takođe pokazale da gama-linolna kiselina pomaže u smanjenju bolova u zglobovima i ukočenosti kod ljudi sa artritisom.

2. Čuva zdravlje oka

Bogatstvo antocijanina u rubizli može pomoći u lečenju glaukoma, jednog od vodećih uzroka slepila. Ovaj antioksidant povećava protok krvi u očima i može pomoći u usporavanju napredovanja glaukoma. Gama-linolna kiselina, linolna kiselina (koja se nalazi u vitaminu C) i drugi antioksidanti takođe mogu pomoći u poboljšanju suvog oka i simptoma umora očiju.

Foto: Shutterstock

3. Smanjen rizik od srčanih bolesti

Uključivanje crne ribizle u vašu ishranu može pomoći u poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Neke studije pokazuju da ulje semena crne ribizle može pomoći u poboljšanju ukupnog nivoa holesterola i smanjenju triglicerida u krvi.

4. Pospešuje zdravlje digestivnig trakta

Crna ribizla sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje. Dok rastvorljiva vlakna usporavaju varenje kako bi vaša creva mogla da apsorbuju više hranljivih materija, nerastvorljiva vlakna održavaju kretanje stvari kroz probavni sistem. Takođe pomaže u sprečavanju nakupljanja toksina i smanjenju rizika od raka debelog creva.

5. Pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi

Crna ribizla ima visok nivo mangana, koji je važan mineral koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi. Mangan može pomoći u pravilnom lučenju insulina i može pomoći u ravnoteži šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Budite umereni

Iako crna ribizla obezbeđuje mnoge esencijalne vitamine, minerale i antioksidante, one takođe mogu usporiti zgrušavanje krvi kod nekih ljudi. Ako imate poremećaj krvarenja ili uzimate lekove za razređivanje krvi kao što je aspirin, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što dodate crne ribizle u ishranu.

Crna ribizla takođe može sniziti krvni pritisak. Iako se ovo generalno smatra zdravstvenim prednostima, može izazvati probleme ako imate nizak krvni pritisak ili uzimate lekove za krvni pritisak. Nizak krvni pritisak može dovesti do vrtoglavice, nesvestice, ubrzanog disanja i zamućenog vida.

(Ona.rs)