Ove namirnice mogu da smanje vaš holesterol: I nisu sve biljnog porekla

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

TikTok nutricionista iznela je niz neočekivanih preporuka za ishranu koje mogu da vam pomognu da poboljšate zdravstveno stanje kada je u pitanju holesterol

Foto: Shutterstock

Nutricionistkinja koja je svoju popularnost stekla na društvenim mrežama govoreći o ishrani, tvrdi da postoje neke namirnice koje u potpunosti mogu da preokrenu vašu situaciju sa holesterolom.

Kortni, znana kao „dijetetičarka sa blizancima“, podelila je svoju mudrost na TikTok-u.

- Hajde da razgovaramo o hrani koja zapravo može da poboljša vaš lipidni profil snižavanjem triglicerida i podizanjem HDL dobrog holesterola -   rekla je ona u postu na svom nalogu: - Počevši od zdravih masti, koje potiču od avokada, orašastih plodova i semenki, jaja. Po mogućnosti pasterizovana jaja će sadržati više mikronutrijenata i dodatno poboljšati nivo holesterola. Vlakna isu ključna za snižavanje nivoa holesterola, a lisnati zeleniš je najbogatiji izvor vlakana u ishrani. Cilj je tri šolje lisnatog povrća dnevno.

Holesterol, iako je neophodan za telo, može da postane opasan po zdravlje kada se njegovi nivoi popnu previsoko, što može da dovede do začepljenja arterija i povećanja rizika od srčanog i moždanog udara.

Eskiviranje vežbanja i jedenje masne hrane su među glavnim pokretačima ovog problema, pored pušenja i konzumiranja previše alkohola. Ne postoje tipični simptomi koji ukazuju na visok holesterol, ali lekari mogu da ga uoče na osnovu analize krvi.

- Mršavi proteini pomažu u povećanju mišićne mase, balansiranju šećera u krvi i smanjenju ukupne upale u organizmu. Morski plodovi iz divljeg ulova su takođe puni antiinflamatornih masti. Zato nastojte da ih uključite u svoju ishranu bar dva puta nedeljno. Pokazalo se da slatki krompir i žitarice bez glutena pomažu kod nivoa holesterola, kao i borovnice, začini poput kurkume i đumbira, kao i zeleni čaj. Redovno unosite ove namirnice u ishranu i gledajte kako vam se nivo holesterola poboljšava - navodi nutricioniskinja, prenosi Mirror.

(Ona.rs)