Nadimanje je prepisala preteranom unosu ugljenih hidrata, a istina je bila mnogo gora

N. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ne shvatate koliko ste voljeni dok ne prođete kroz ovako nešto"

Nikita Vilijamson je patila od nadimanja i krvi u stolici, a u početku je svoje simptome pripisivala sindromu iritabilnog creva (IBS). Ova tridesetsedmogodišnjakinja je smanjila količinu određenih namirnica koje je jela, a primetila je i da se oseća bolje kada je konzumirala manje ugljenih hidrata kao što je kaša.

Ali njeno stanje se pogoršalo, a kasnije joj je dijagnostikovan uznapredovali rak creva.

- Još uvek prevazilazim najtežu prepreku, a to je učenje ko sam sada, prihvatanje nove normalnosti. Nikada neću biti osoba kakva sam bila pre dijagnoze - rekla je mama dvoje dece.

Nikita je prvi put primetila neuobičajeno nadimanje i krv u stolici krajem 2022. Pod pretpostavkom da su njeni simptomi rezultat IBS-a (uobičajeno digestivno stanje), prestala je da jede određenu hranu i počela je da uzima lekove protiv bolova bez recepta. Lekari nikada nisu spominjali intoleranciju na određene proizvode, što je Nikitu ostavljalo zbunjenom.

- Moj lekar opšte prakse još uvek nije mislio da je u pitanju nešto drugo kada sam se vratila sa nedostatkom vitamina D u krvi, što je pokazatelj raka creva.

Nikita je prošla kroz šest rundi kombinacije lekova protiv raka koja se koriste za lečenje uznapredovalog ili metastatskog raka creva, između maja i jula 2023. U oktobru je operisala i tumor grlića materice, jajnika i materice i 102 limfna čvora. 

Nikita, koja uči da živi sa stomom, rekla je: "Tokom mojih prvih nekoliko ciklusa hemoterapije, nisam se osećala loše. U trećem ciklusu stvari su postale mnogo teže. Borila sam se".

Operacija je bila uspešna i Nikita, čiji se rak proširio, trenutno je u fazi koju stručnjaci nazivaju 'nema dokaza o bolesti', odnosno u remisiji. Ali ona se još uvek bori sa mentalnim i fizičkim posledicama lečenja.

- Čekam na urodinamsko testiranje jer od operacije ne mogu da uriniram bez kateterizacije. Pre moje dijagnoze i lečenja, bila sam neverovatno zdrava žena. Dok polako obnavljam svoju kondiciju, stalno me sve boli. Oslanjam se na razne lekove samo da bih mogla da preživim dan.

- Nastaviću da uživam u što više dragocenih trenutaka sa svojom divnom porodicom i prijateljima koliko mogu, dok mogu. Ne shvatate zaista koliko ste voljeni i ko vas voli sve dok ne prođete kroz ovako nešto - poentirala je Nikita, a prenosi "TheSun".

(Ona.rs)