Ova hrana smanjuje mamurluk za 50 odsto, a svi joj imamo pristup: Nova istraživanja iznenađujuća

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne tražite "lek" u sokovima

Foto: Shutterstock

Svi smo bili tamo - pulsirajuća glavobolja, dezorijentacija, mučnina i uznemireni stomak, koji se pojavljuju jutro nakon obimne konzumacije alkoholnih pića, mogu biti iscrpljujući. Vremenom smo čuli za razne kućne lekove za lečenje mamurluka, od soka od kiselih krastavaca i prženih jaja do kontroverzne „pseće dlake“.

Ali ispostavilo se da je tajna ublažavanja ovih dosadnih simptoma sve vreme bila u našoj posudi za voće. Istraživači su otkrili da bi voće moglo biti čudesni lek za mamurluk, i da potencijalno smanjuje efekte mamurluka do 50 odsto.

Veruje se da ova zdravstvena korist dolazi od fruktoze, prirodnog šećera koji se nalazi u voću, koji može značajno ubrzati sposobnost tela da eliminiše alkohol. Konzumiranje voća kao što su grožđe, lubenica i banane pre nego što stignete u grad može da smanji količinu alkohola u krvi, čime se smanjuje težina vašeg mamurluka sledećeg dana.

Konzumiranje voća nakon pijanog noćnog izlaska moglo bi biti ključ za oporavak, jer se sugeriše da prirodni šećeri koji se nalaze u celom voću mogu zameniti soli izgubljene tokom pijenja i pomoći u rehidrataciji tela. Ali pre nego što posegnete za kutijom soka, stručnjaci upozoravaju da ovaj trik za mamurluk funkcioniše samo sa celim voćem, a ne sa njihovim sokovima. Ceđenjem sokova se oslobađaju šećeri koji se brzo apsorbuju, što može dovesti do brzog skoka i naknadnog pada nivoa šećera u krvi.

Nasuprot tome, šećeri u celom voću se apsorbuju postepeno, izbegavajući efekat rolerkostera u krvi. Ako konzumirate gram fruktoze po kilogramu telesne težine, možete smanjiti mamurluk do 31 odsto, prenosi "Mirror".

(Ona.rs)