6 razloga prekomernog znojenja: Uvek je poseta lekaru prvi korak ka rešavanju problema

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo su neki od razloga zbog kog bi trebalo da obratite pažnju na svoje zdravlje

Foto-ilustracija: Shutterstock

U ovom toplotnom talasu koji nas je zadesio ne postoji osoba koja ne zna kako da izađe na kraj sa povišenim temperaturama. Neizbežno je obilno znojenje, a ono može biti povezano i sa zdravstvenim stanjem.

Da biste to sprečili, evo odgovora na pitanje zašto se obilno znojimo. Ono što treba da bude jasno jeste da ne mora da znči da bolujete od nekog stana ili da imate dijagnozu, samo bismo da predočimo šta sve može biti uzrok, a na vama je da se posavetujete sa dermatologom.

1. Primarna hidriranost

Ovo je stanje u kom se vaše znojne žlezde aktiviraju zahvaljujući preterano aktivnim nervima, piše "The derm group partners". Primarna hidriranost nema poznat medicinski uzrok i može biti nasleđena. U ovom slučaju pojavljuje se znojenje dlanova, tabana, pazuha, prepona i grudi.

2. Groznica

Sigurno je da ste svesni da groznica može da prouzrokuje obilno znojenje. Ovo se zapravo dešava kada se telo bori protiv neke vrste infekcije koja uzrokuje povećanje telesne temperature. Kako ona raste, tako se telo znoji kao sredstvo za hlađenje tela. Groznica može biti praćena jezom, drhtanjem, bolovima u telu, glavoboljom i opštom slabošću. Ukoliko simptomi postanu nepodnošljivi, potražite medicinsku pomoć.

3. Dijabetička hipoglikemija

Osobe koje imaju dijabetes se mogu preterano znojiti. Hipoglikemija je stanje u kome je nivo šećera u krvi ispod 70 miligrama po decilitru, pa ako se to dogodi, potrebno je da pojedete ili popijete nešto kako biste podigli nivo šećera u krvi.

Foto: Shutterstock / Sorapop Udomsri

4. Hipertireoza

Hipertireoza je stanje u kojem štitasta žlezda proizvodi previše tiroksina, hormona koji je zadužen za organizam. Kada ga imate previše u telu, osetićete ubrzan rad srca i brz gubitak težine. Ovo metaboličko preopterećenje izaziva prekomerno znojenje koje povećava apetit, anksioznost i drhtavicu. Može se lečiti lekovima koje je lekar propisao.

5. Srčani udar

Prekomerno znojenje često može biti znak skorog srčanog udara koji se dešava kada nešto blokira protok krvi do srca. Kada je srce uskraćeno za krv (koje takođe isporučuje kiseonik", telo izbacuje hladan znoj i može se osetiti pritisak ili stezanje u grudima.

6. Gojaznost

Ukoliko imate više kilograma nego što bi trebalo, primoravate telo da radi dvostruko više kako bi pravilno funkcionisalo, što često dovodi do prekomernog znojenja. Kako srce pumpa krv jače da bi primilo krvne ćelije zasićene kiseonikom, podiže se telesna temperatura što, logično, dovodi do znojenja. Neke jednostavne aktivnosti poput hodanja, stajanja ili sedenja mogu izazvati prekomerno znojenje.

Prekomerno znojenje ne mora uvek biti pokazatelj nečeg dramatičnog ili opasnog po život. Ovo su samo neki od uzroka, samo je potrebno da se posavetujete sa lekarom.

(Ona.rs)