Simptomi i uzroci trovanja hranom: Nije opasno po život, ali može biti neprijatno

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Obratite pažnju koje vrste namirnica konzumirate

Foto-ilustracija: Shutterstock

Tokom ovog letnjeg perioda posebno bi trebalo da vodimo računa o hrani koju konzumiramo, zbog lake kvarljivosti. Ukoliko pojedemo nešto pokvareno, kontaminirano ili toksično, to može dovesti do trovanja hranom, koje srećom obično nije opasno po život.

Istina, može biti neprijatno, ali se većina potpuno oporavi u roku od nekoliko dana, čak i bez posebnog lečenja. Svakako, treba izbegavati bilo kakve rizike.

Simptomi trovanja hranom

  • Grčevi u stomaku
  • Dijareja
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Gubitak apetita
  • Blaga groznica
  • Glavobolja
  • Slabost

Ukoliko, recimo, dijareja traje više od tri dana, groznica "nosi" temperaturu veću od 38,9 stepeni, osoba otežano gleda i govori, krvari urin ili ima suva usta, potrebno je da se odmah javite lekaru.

Koliko će dugo trovanje trajati zavisi od samih simptoma, ali uglavnom to bude od 30 minuta do čak osam nedelja, piše "Health line". Međutim, sa lečenjem ili bez njega, većina slučajeva trovanja hranom se može rešiti do jedne nedelje.

Šta sve može biti uzrok?

To su u najčešća tri uzroka bakterija, parazit ili virus i svi oni se mogu naći u hrani koju jedemo. Toplota od kuvanja obično ubija patogene u hranu pre nego što nam stigne do tanjira, dok namirnice koje se jedu sirove uobičajeni izvor trovanja hranom jer ne prolaze proces kuvanja.

Hrana koja je najčešće kontaminirana su meso, jaja i mlečni proizvodi, koji bi trebalo da se drže u staklenim posudama i u frižideru.

(Ona.rs)