Biljana Obradović o tumoru pankreasa: "Otkrila sam sasvim slučajno da je 600 grama, nisam shvatala ozbiljno"

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Novinarka i PR fudbalskog kluba Partizan iskreno o zdravstvenom problemu

Foto: Nikola Tomić

Biljanu Obradović znamo kao voditeljku mnogih TV emisija, a danas je PR član fudbalskog kluba Partizan. Jedno vreme se bila povukla iz javnosti, a razlog je bila bolest. I to ne bilo kakva.

U emisiji "RTS Ordinacija" ona je govorila kako je uspela da otkrije bolest na vreme i spreči dalje posledice. U pitanju je tumor pankreasa.

- Imala sam sreću da otkrijem na vreme, na neobičan način 2018. godine - rekla je Biljana i dodala:

- U pitanju je bio tumor od 600 grama i 11 centimetara, kao manja fudbalska lopta. Verovali su posle magneta i skenera da je benigni, ali sve do trenutka dok me nisu otvorili nisu mogli da garantuju. Tada su shvatili da je došlo do raslojavanja i da samo otkrila pet ili šest meseci kasnije, moglo je bude pogubnije i da preraste u maligni. Nije isto imati tumor, rak ili kancer - navela je Biljana.

Foto: Nikola Anđić

Ona je godinama verovala da ima hipotireozu, jer su tako lekari konstatovali.

Biljana vodi zdrav život, ne pije, ne puši, leže da spava u 22 sata, a redovno posećuje teretanu i odlazi na jogu. Ali sve to nije moglo da garantuje zdrav život.

- Poslednjih sedam ili sam godina sam osećala konstantni umor i gubitak snage i sve sam mislila da je zbog opterećenosti dva posla. Često sam bila bolesna, posle ciklusa u trajanju od četiri dana, trebalo mi je tri nedelje da se oporavim. Vodila sam se da imam hipotireozu, ali je i to bilo sumnjivo jer sam "tanka" i šećer mi je bio 4,7 što nije karakteristično - kaže PR FK Partizan.

Biljana je rekla da nije osećala nikakav pritisak, imala je pločice na stomaku, ali je osećala anksioznost i depresiju, pa je na nagovor koleginice koja je ostala u drugom stanju, otišla kod njenog ginekologa kako bi proverila polne hormone i uradila ultrazvuk stomaka.

Foto: Marko Jovanović

- Ja sam njemu preporučila da uradim ultrazvuk stomaka jer tokom utakmica ja sam napolju i posebno kada je loše vreme počne da je boli stomak pa sam htela da proveri i bubrege. Ginekolog mi je rekao da imam nešto u stomaku i preporučio mi je da odem kod gastroenterologa - kaže Biljana i dodaje:

- Nisam ja to shvatala mnogo ozbiljno, ali odem ja, a u mislima mi je šta sve imam od obaveza i gde treba da idem. A onda mi je tada docent danas profesor Nikica Grubor rekao da imam tumor na repu pankreasa i da moram hitno na operaciju - kaže ona.

Biljana kaže da je ipak morala da sačeka na operaciju jer je bilo ozbiljnijh slučajeva od njenog, pa je tek posle mesec i po dana otišla na operaciju koja je trajala četiri sata i posle koje je "dobila" rez od 20 centimetara.

- Oko 10 dana sam bila u bolnici, nisam mogla da hodam, ni sama da odem do toaleta. Davali su mi infuziju i tek peti ili šest dan dobijam malo kiselog mleka, a sutradan malo proje i tad shvatiš koliko si srećan. Odstranili su mi deo pankreasa, ali su mi slezina i jetra ostali netaknuti.

Šta se zapravo desilo? Biljana kaže da joj je insulin jeo mišiće i tako doveo do metaboličkog poremećaja mišića.

- Poslednjih 15 godina zapravo nisam ni imala hipotireozu koja je maskirala pravi problem, već tumor pankreasa koji je davao iste simptome. U međuvremenu sam postala veganka i izbacila sam laktozu i osećam da nisam više naduvena i otečena - iskrena je Biljana.

Novinarka kaže da je potrebno da na svakih godinu dana uradi magnetnu i da prati svoje telo, što savetuje svim ljudima.

(Ona.rs/RTS)