Koja je idealna veličina ženskog polnog organa: Da li žene o tome brinu koliko i muškarci

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ste se pitali gde ste vi, evo kratkog vodiča

Foto: Pexels/Julia Avamotive

Dužina poln0g organa je večna tema kada su mušlkraci u pitanju, a šta je sa ženama? Kolika je optimalna veličina vagine i da li ste se ikada pitali kakva je vaša?

Kod žena je veličina grudi ono što se često pominje, a vagina je pomalo misteriozna.

Doktor Bruk Mekfaden je docent na odseku ženske karlične medicine i rekonstruktivne hirurgije na Državnom univerzitetu u Ohaju i u njenom fokusu je kako merenja vulve mogu uticati na sliku tela.

U svom najnovijem istraživanju ponovila je studiju naučnice Džilijan Loid „Izgled ženskih genitalija: normalnost se odvija“ iz izdanja British Journal of Obstetrics & Ginecologi iz maja 2005. Merila je intimne delove 50 žena koje su išle kod ginekologa iz drugih razloga, a ne zbog karlične disfunkcije.

Da bi se nadovezala na to istraživanje, Mekfaden je proučavala 168 žena, prosečne starosti 57 godina, koristeći istu tehniku kao Lojd - tako da naučni svet može da počne da prikuplja važne informacije o ženskim telima. Evo šta sažetak njene studije, koji se pojavio ranije ove godine u časopisu Journal of Minimalli Invasive Ginecologi, ima da kaže o tome šta je gore (pun tekst studije još nije dostupan jer nije objavljen), prenosi "Womenshealthmag.com".

Vaginalni kanal

Mekfadenovi nalazi o vaginalnom kanalu još nisu predstavljeni, ali u međuvremenu, ona smatra da ima smisla pratiti smernice za dužinu iz studije iz 2005. Utvrdili su da je prosečna dužina vagine 9,6 centimetara (oko dužine tube sjajila za usne), dok je raspon između 6,5 i 12,5 centimetara.

Foto: Shutterstock/Tattoboo

Što se tiče širine, najnovije istraživanje je iz 1995. rada iz akušerstva i ginekologije pod nazivom „Vaginalna anatomija i seksualna funkcija“. Ipak, iako nije nedavno, Mekfaden se slaže sa svojom tvrdnjom da je raspon vaginalnog prečnika 2,1 do 3,5 centimetara.

- Jedna stvar koju treba primetiti je da su samo dve žene sa prečnikom od 2,1 bile seksualno aktivne, i obe su imale bolove tokom snošaja - kaže Mekfaden.

Osim ako ne osećate bol tokom seksa ili ne možete da koristite tampone ili čak dobijete menstruaciju, verovatno padate u normalni opseg i po širini i po dužini. I naravno, širina i dužina vaše vagine se prilagođavaju tokom događaja kao što su snošaj i porođaj kako bi se bolje prilagodili onome sa čime se vaše telo nosi.

Suština je da, osim ako ne doživite neku vrstu nelagodnosti ili prekida seksualne funkcije, verovatno je da vaša vagina pada u uobičajeni opseg. Dok spoljni uticaji mogu uticati na to da li mislite da ste „normalni“, velike su šanse da sve što imate izgleda dobro i da je u dobrom radnom stanju.

Apstrakt čak zaključuje da, iako se merenja razlikuju od žene do žene, „one nisu u korelaciji sa slikom tela ili genitalija“.

Foto: Shutterstock

Male usne

Manje, unutrašnje usne okružuju vaginalni otvor. Kada je u pitanju širina, Mekfaden otkriva da su male usne u proseku široke 2,1 centimetar, sa rasponom od 0,4 do 6,4 centimetra. Desna je bila u proseku široka 1,9 centimetara, sa rasponom od 0,3 do 7,0 centimetara. I koliko su bili dugi? Male usne leve usne bile su u proseku dugačke 4,0 centimetra (oko veličine bebe šargarepe) sa rasponom od 1,2 do 7,5 centimetara, dok je desna mala usana bila prosečno dugačka 3,8 centimetara i kretala se od 0,8 do 8,0. Primetili ste nešto zanimljivo tamo?

Za početak, male usne dolaze u veoma različitim dužinama od žene do žene. Drugo, dve strane nisu iste.

- Postoji statistički značajna razlika između leve i desne male usne, što pokazuje da je normalno ako su vaše različite veličine - kaže Mekfaden.

Labia Majora

Ovo su kao "zagrade" oko malih usana. Kao spoljne usne, one upotpunjuju sjaj koji je ostatak vaše spoljašnje reproduktivne anatomije. Velike usne učesnika bile su u proseku dugačke 8,1 centimetar (otprilike veličine bočice laka za nokte), sa rasponom od 4,0 do 11,5 centimetara. Kako starite, vaše male i velike usne postaju manje.

Ukoliko vas je  uvek zanimalo gde ste vi u opštim merama, možete da se pronađete u ovom vodiču ili da se konsultujete sa svojim lekarom.

(Ona.rs)

Teme