Evo šta će se desiti u vašem telu ako jedete previše jaja: Rizik od srčanih bolesti je samo jedan od problema

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako se smatraju za jednu od najzdravijih namirnica, vodite računa kada ih konzumirate

Foto: Shutterstock/iva

Ako postoji namirnica koja je prepuna krajnjih stavova  i zdravstvenim karaktristikama, to su jaja. Tokom godina, na jaja se gledalo od primera savršene vrste hrane do strašnog predznaka srčanih bolesti.

Jaja su minimalno obrađena, niskokalorična hrana koja ima oko šest grama proteina, iznenađujuće visoku količinu mononezasićenih masti, holina koji jača mozak i luteina i zeaksantina, dva antioksidanta poznata po tome što podržavaju zdravlje očiju. Ne sadrže šećere i prirodno imaju malo natrijuma.

Ukratko, jaja nisu nezdrava - zapravo je upravo suprotno! Međutim, previše jaja može predstavljati rizik za neke ljude, posebno one sa određenim zdravstvenim stanjima, konkretno oni sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa možda će morati da ograniče konzumaciju jaja.

Koje nuspojave možete iskusiti od previše konzumiranja jaja?

Jedna porcija jaja je jedno jaje ili dva belanceta. Američko udruženje za srce predlaže ograničenje od jednog jajeta dnevno, ali teško da možete napraviti omlet od samo jednog jajeta.

Studija iz 2018. u American Journal of Clinical Nutrition čak je otkrila da konzumiranje do 12 jaja nedeljno tokom tri meseca ne utiče na kardiovaskularne faktore rizika kod ljudi sa predijabetesom i dijabetesom tipa 2.

Evo pet mogućih neželjenih efekata previše konzumacije jaja.

Unošenje previše holesterola

Jaja sadrže velike količine holesterola - oko 190 miligrama, što je više od 60 odsto od 300 miligrama koji su ranije preporučeni kao dnevna granica. U zavisnosti od drugih namirnica koje vaša ishrana uključuje, možete brzo da premašite dnevne smernice za holesterol tako što ćete jesti više jaja po dan.

Foto: Pexels

Povećan rizik od srčanih bolesti

Većina stručnjaka se slaže da jedno jaje dnevno ne povećava rizik od srčanih bolesti. U stvari, velika studija na pola miliona odraslih Kineza otkrila je da do jedno jaje dnevno zapravo smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

S druge strane, ekstravaganca sa tri ili četiri jaja svakog jutra mogla bi biti druga priča. Studija iz 2019. je povezivala konzumiranje preko 300 miligrama holesterola dnevno sa 17% većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB) i 18% većim rizikom od smrti.

Možda ćete se ugojiti

Ako uz vaš obrok sa jajima uključuje i konzumaciju kobasice, suhomesnatih proizvoda, slanih palačinki ili kafe, onda će se telo preopteretiti. Nemojte da vam ovako visokokaloričan doručak postane navika.

Za optimalno zdravlje i težinu, probajte hranljivije dodatke za jaja, poput svežeg spanaća, paprike ili paradajza.

Strah od dijabetesa

U studiji iz 2009. u časopisu Diabetes Care, ljudi koji su jeli više od sedam jaja nedeljno, imali su veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su jeli manje jaja, piše "Eat this". Uz to, druga istraživanja su otkrila da jedenje jaja zapravo može poboljšati kontrolu šećera u krvi i osetljivost na insulin kod ljudi sa predijabetesom i tipom 2, a Američko udruženje za dijabetes preporučuje jaja kao izvor proteina.

Foto: Shutterstock/Suteren

Možda ćete jesti više nezdrave hrane

Kuvanje jajeta ne menja njegov nutritivni faktor, ali ono sa čime ga kuvate svakako može. Mnogi ljudi prže jaja na puteru ili ih poslužuju uz prerađeno meso sa visokim sadržajem masti, slanine ili šunke. Na ovaj način, jaja mogu biti sredstvo za nesvesno konzumiranje viška zasićenih masti, natrijuma i kalorija.

Iako su jaja hranljiva i raznovrsna hrana, konzumiranje u umerenim količinama - do sedam jaja nedeljno - ključno je za izbegavanje potencijalnih zdravstvenih rizika.

(Ona.rs)