30 dana je jeo slaninu, jaja i puter i sad tvrdi da je zdraviji: Evo šta je navelo ovog doktora na eksperiment

M. M.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Dr Sten Ekberg je nutricionista koji na sebi testira različite načine ishrane, a ovo su njegovi zaključci nakon keto dijete

Foto: Printskrin Youtube

Svi smo mnogo puta upozoreni da su slanina i puter štetni za naše zdravlje, kao i previše jaja. Najviše im se zamera da sadrže previše masti i holesterola, koji se vezuju za srčana oboljenja i debljanje.

Međutim, jedan doktor iz Džordžije u SAD jeo je upravo ovu ozloglašenu kombinaciju za doručak 30 dana zaredom i sada tvrdi da su ga oni zapravo učinili - zdravijim. Dr Sten Ekberg je zabeležio da se njegova telesna težina i masnoće smanjuju, kao i nivoi insulina, glukoze, triglicerida, holesterola i pokazatelji oštećenja jetre.

Ovaj, inače registrovani nutricionista, redovno na sebi sprovodi eksperimente u vezi sa ishranom, pa je tako u martu 2023. deset dana jeo samo nezdravu hranu da vidi kako će da utiče na njegovo zdravlje, a na kraju tog eksperimenta, odlučio je da isproba ketogenu dijetu da bi utvrdio da li može da "preokrene štetu".

Zato se odlučio na ono što naziva "čista keto dijeta", koja je uključivala puno slanine, putera i jaja, ali i lisnatog povrća i drugog mesa poput bifteka, ribe i piletine, u periodu od 30 dana.

Već nakon deset dana kada nije jeo ništa osim nezdrave hrane, Ekbergova krvna slika bila je alarmantna. Ne samo da je dobio pet kilograma za nešto više od nedelju dana, već su mu se nivoi insulina, glukoze, triglicerida, holesterola i biomarkera za oštećenje jetre povećali između 19 i 125 procenata. Za nekoliko od ovih zdravstvenih markera - uključujući insulin i VLDL, što ukazuje na rizik od nakupljanja plaka u arterijama - ovo je bio prvi put da je ikada premašio normalne nivoe.

Tada se zapitao da li keto dijeta - dijeta sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata koja pomaže telu da koristi masti umesto šećera za energiju - može da preokrene ovu štetu.

Tokom 30 dana, njegovi tipični obroci uključivali su salate prelivene proteinima, semenke, komadiće slanine, maslinovo ulje i preliv od sirćeta. Njegov prvi obrok bio je omlet sa kobasicom, slaninom, avokadom, lukom i paradajzom ili biftek sa prilogom brokolija ili karfiola na pari i preliven bearnez sosom - koji se pravi od jaja i putera.

Takođe se pridržavao i povremenog post, što je plan ishrane koji se smenjuje između perioda jela i posta. Tih 30 dana jeo je jedan ili dva obroka dnevno, uglavnom posteći 16 do 24 sata.

Foto: Shutterstock

Ideja iza ove vrste ishrane je da pomaže vašem telu da postigne ketozu - metaboličko stanje koje se javlja kada telo sagoreva masti za energiju.

Do trećeg dana držanja keto dijete, Ekbergova krvna slika pokazala je da je postigao ketozu, i on je zadržao ovo metaboličko stanje do kraja perioda od 30 dana. Na kraju 30 dana, izmerio se i ponovo uradio analizu krvi da vidi kako mu se telo promenilo.

Prvo, otkrio je da se njegova težina vratila u ono što smatra normalnim, zdravim rasponom za njegovo telo. Nakon deset dana konzumiranja brze hrane imao je 92 kilograma, nakon 30 dana ketoa, imao je samo 85. A tamo gde su njegovi rezultati krvi ranije pokazivali opasno visoke nivoe svakog zdravstvenog indikatora koji je izmerio, sada je pokazalo da se sve vratilo na zdrav nivo.

- Nadam se da ćete shvatiti iz ovoga koliko je vaše telo prilagodljivo. Možete da napravite ozbiljnu štetu za deset dana, ali vaše telo je veoma otporno – vratiće se ako radite prave stvari -  rekao je Ekberg u svom video snimku na Jutjubu.

Ali to ne znači da keto dijeta ne nosi rizike, ili da će raditi za sve. Keto dijeta može izazvati nizak krvni pritisak, kamenje u bubregu, zatvor, nedostatke hranljivih materija i povećan rizik od srčanih bolesti zbog visokog unosa holesterola i zasićenih masti, navodi UChicagoMedicine.

Studije su pokazale da ako je vaš nivo insulina niži, ili ako je vaše telo otporno na insulin i već se bori da izbalansira unos glukoze, verovatno nećete izgubiti težinu na keto dijeti.

Ali ako vas zabrinutost zbog holesterola i zasićenih masti sprečava da isprobate ovu dijetu, Ekberg kaže da biste trebali razmotriti činjenice.

Keto je dijeta sa visokim sadržajem masti, ali to ne znači nužno da treba da jedete više masti, kaže on. Ključno je držati se povremenog posta, smanjiti ugljene hidrate na manje od pet odsto i uravnotežiti unos masti sa umerenom potrošnjom proteina i puno lisnatog povrća i povrća, rekao je on. Ovo će zadržati nizak nivo insulina i omogućiti vašem telu da metabolizuje masti i holesterol koje unosite.

Svetska zdravstvena organizacija je takođe klasifikovala slaninu kao kancerogen grupe 1, što znači da je hrana povezana sa povećanim rizikom od raka. Nitrati i nitriti koji se koriste za očuvanje boje i ukusa u mesu mogu da formiraju poznati kancerogen nitrozamin kada se kuvaju na visokim temperaturama. Takođe je utvrđeno da konzervansi povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2 za 50 posto ili više, prema studiji objavljenoj u januaru prošle godine. Pored toga, istraživači su izvestili da visok sadržaj masti u slanini može povećati vaš holesterol ako se često konzumira, što dovodi do srčanih problema.

Uprkos činjenici da se slanina, puter i jaja smatraju hranom sa visokim sadržajem masti i holesterola, Ekberg je izvestio da je njegov nivo holesterola blago pao - sa 222 na 220 - i da su mu trigliceridi smanjeni sa 101 na 60, vraćajući ga u zdrav raspon za oba ova zdravstvena pokazatelja. Pored toga, nivo insulina mu je pao sa 5,7 na 3,4, a insulinska rezistencija - naznačena nivoima HOMA IR - smanjena sa 1,3 na 0,8.

Bio je posebno iznenađen kada je video da njegov nivo LDH tako dramatično pada nakon što su se popeli na opasno visoke nivoe tokom njegovog desetodnevnog eksperimenta sa brzom hranom - otprilike dvostruko više nego što bi trebalo da bude. Posle 30 dana na keto, njegov LDH se vratio u zdrav raspon na samo 170.

(Ona.rs / Daily Mail)