Zaboravite sve što ste dosad znali o higijeni zuba: Ovo vreme i način pranja su ključni za zdrav osmeh

N. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Stomatolog je dodao da je pranje pre doručka takođe dobra ideja

Foto: Shutterstock/fizkes

Većina ljudi pere zube u isto vreme svakog dana - kad ustanu i pre nego što odu u krevet. To je ono čemu se većina uči od malih nogu, kako bi zubi bili zdravi što je duže moguće.

Međutim, zapravo postoji "savršeno vreme" kome svi treba da težimo kako bismo našem osmehu pružili najbolje šanse. To je loša vest za one koji vole da se izležavaju, jer zahteva ustajanje rano ujutru.

Stomatološki stručnjak dr Zaim, iz Orda, podelio je u koliko sati treba da odete u kupatilo, kao i šta treba da uradite dok ste tu ta dva važna minuta.

Dok spavate, bakterije koje izazivaju plak u vašim ustima se razmnožavaju i zato se možete probuditi sa pahuljastim ukusom u ustima i „jutarnjim dahom“.

Zbog toga, nije uvek pametno upuštati se u ležanje jer, što duže spavate, bakterije imaju više vremena da se umnože. Ispiranje bakterija rano ujutro pastom za zube sa fluoridom oslobađa zube od plaka i bakterija.

Podešavanjem alarma malo ranije, tačnije u sedam ujutro, vaši zubi će biti obloženi zaštitnom barijerom protiv kiseline.

Stomatolog je dodao da je pranje pre doručka takođe dobra ideja.

- Još jedna prednost pranja ujutru, pre doručka, je to što takođe ubrzavate proizvodnju pljuvačke. Vaša pljuvačka pomaže hrani da se razgradi i prirodno ubija štetne bakterije u ustima, pomažući da se stvori zdrav osmeh. Iako bi ovo moglo zvučati kontroverzno za neke, trebalo bi da izbegavate pranje zuba nakon doručka - objašnjava stomatolog.

Foto: Shutterstock

Pranje zuba odmah nakon doručka može zapravo pokriti zube ostacima kisele hrane, što još više slabi gleđ od bakterija koje su se nakupile u vašim ustima preko noći.

Dr Zaim je upozorio da su osnovne namirnice za doručak "neke od najgorih namirnica za zubnu gleđ". Ovo uključuje čvrste favorite kao što su sok od pomorandže i žitarice.

Kada je u pitanju vaše drugo pranje u danu, dr Zaim preporučuje da to bude poslednja stvar koju radite - bukvalno nekoliko minuta pre nego što legnete u krevet, prenosi "Mirror".

(Ona.rs)