Dečak (5) izgubio oko nakon što mu je dijagnostikovan tumor na mozgu veličine loptice za golf

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Mališan se nije žalio ni na kakve tegobe

Foto: Shutterstock

Dečačić po imenu Rajli Tompson je imao sasvim obično detinjstvo, a onda mu se život okrenuo naopako. Otkriven mu je tumor na mozgu veličine loptice za golf. Zbog toga, hirurzi su morali da mu odstrane oko.

Ovaj petogodišnji dečak se sada hvala bogu lepo opravlja, ali ova operacija je na njega ostavila traga.

Kako je sve počelo?

Rajli je bio na rutinskoj kontroli očiju u predškolskoj ustanovi u februar. Odmah su odatle poslali u Kraljevsku bolnicu za decu u Glazgovu nakon što mu je očni test otkrio kancerogeni gliom optičkog nerva, piše "Express".

Hrabro su se hirurzi borili da uklone tumor veličine loptice za golf u maju ali kao rezultat svega toga morao je mališan da ostane bez oka. Njegovi roditelji Nikol (36), medicinska sestra, i Sem (34) odlučili su se za humanitarni šetnju kako bi skupili novac za operaciju kao i za oporavak koji nije bio lak.

- Primetila da Rajli povremeno žmuri što je dovelo do tog pregleda. Nismo imali pojma da je slep na desno oko, a kamoli da to vodi do nečeg ozbiljnijeg. Srce nam je stalo kada smo videli kvržicu veličine loptice za golf odmah iz njegove očne jabučice - rekla je majka tvrdeći da su odmah znali da je u pitanju tumor.

Ona se kaje kako ranije nije videla promenu kod sina i poziva sve roditelje da kada uoče promene, odmah odu kod lekara.

Rajli, koji se suočio sa više postoperativnih izazova, uključujući curenje kičmene tečnosti posle uklanjanja očne duplje, pokazao je izuzetnu snagu, krenuvši u osnovnu školu u septembru i uživajući u hobijima. Njegova trogodišnja sestra Isla je bila stub podrške.

- Ona uvek proverava Rajlija da bi se uverila da je dobro. Bilo joj je teško da razume šta se dešava, ali je bila tako pažljiva i brižna - iskreno kaže majka Nikol.

(Ona.rs)