Sve više mlađih ljudi oboleva od raka debelog creva: Evo koji su simptomi, a Džejms ih nije imao

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Džejms van der Beku (47) doživeo je pravi šok kada je otkriveno da ima rak debelog creva, bez ikakvog ranijeg upozorenja.

Džejms, koji sa suprugom Kimberli ima čak šestoro dece, je izjavio da pokušava da baš uz podršku porodice da prebrodi trenutnu situaciju. Uprkos ozbiljnosti situacije, Džejms oseća da postoji razlog za optimizam, piše "Daily Mail".

I dok neki stručnjaci veruju da objašnjenje mora da leži u porastu nivoa gojaznosti, koja utiče na probavni sistem, drugi misle da bi moglo biti drugačije objašnjenje zašto sve mlađe osobe obolevanju od ove bolesti.

Ogromna većina karcinoma creva i dalje pogađa osobe starije od 50 godina, ali bolest u starijim grupama je ili opala ili je ostala stabilna, dok je dijagnoza kod mlađih ljudi porasla.

Zašto se ovo dešava, iznete su teorije: prekomerna upotreba antibiotika, zračenje mobilnih telefona, pa čak i nevidljive čestice plastike u vodi za piće. Ali sve veći broj stručnjaka ukazuje na jedan glavni uzrok: ultra-obrađenu hranu.

U ovu hranu spadaju hleb, žitarice, pa čak i preliv za salatu koji je napravljen od veštačkih sastojaka koji se koriste za očuvanje, dodavanje ukusa i poboljšanje teksture. Neki su čak otišli ​​toliko daleko da su rekli da mogu biti opasni kao duvan - i trebalo bi da dolaze sa zdravstvenim upozorenjem u stilu cigareta.

Najpoznatiji britanski komentator na ovu temu, dr Kris van Tuleken, čija je knjiga "Ultra-obrađeni ljudi" prošle godine bila bestseler, "nema sumnje" da su to dvoje povezani.

- Imamo više od desetak studija dobrog kvaliteta koje ukazuju na vezu između raka i ultra-prerađene hrane. Vlade su preduzele mere da smanje broj ljudi koji puše cigarete na osnovu daleko manje dokaza - rekao je on.

Profesor i onkolog David Kaningam kaže da ima "šokantan" broj mladih pacijenata - od kojih su neki mlađi od 25 godina.

- To su ljudi koji nemaju poznatu genetsku predispoziciju i nemaju višak kilograma. Teško je poverovati da možete dobiti rak sa 20 godina zbog faktora okoline. Ali to se dešava i tu dolazi dijeta - rekao je Kaningam.

Prema studiji iz 2019. godine, ultra-prerađena hrana čini 57 odsto prosečne britanske ishrane, a taj broj raste na 80 odsto za siromašnije ljude i decu. Jedan ubedljiv argument za to kako UPF izazivaju rak creva je da određeni sastojci u hrani mogu oštetiti mikrobiom creva.

Ovo su hiljade bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroba u sistemu za varenje koji čine vitalni deo imunog sistema i pomažu u regulisanju mnogih telesnih funkcija.

Istraživanje je takođe pokazalo da je veća verovatnoća da će pacijentima mlađim od 50 godina biti dijagnostikovani kasnije kada se rak proširi, možda zato što odbacuju zdravstvene promene.

U svim slučajevima, glavni simptomi raka debelog creva su isti za sve uzraste:

  • Promene u radu creva (dijareja ili zatvor)
  • Promena učestalosti pražnjenja creva ili osećaj potrebe da odete, čak i ako ste upravo bili
  • Krv u stolici ili iz rektuma
  • Primećuje se neobjašnjivi gubitak težine, umor, nadimanje ili osećaj sitosti čak i kada se malo pojede

Svako ko pati od ovih simptoma treba da poseti lekara opšte prakse i može biti upućen u kolorektalnu kliniku na dalja ispitivanja.

(Ona.rs)