Samo 2 komada OVOG VOĆA dnevno, može značajno da smanji nivo holesterola: Uvek ga možete naći u marketu
Višak holesterola u krvi može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema, a da biste to sprečili, stručnjaci savetuju da jedete barem dve jabuke dnevno.
Zašto su jabuke bitne za ishranu?
Jabuke su bogate vlaknima, vitaminima i antioksidansima koji podržavaju zdravlje srca. Nutricionista Eli Brečer ističe da jabuke sadrže pektin, koji može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL), kao i polifenole povezane s nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od moždanog udara.
Osobe koje imaju povišen holesterol su pod većim rizikom od zdravstvenih kriza kao što su moždani udar i srčani napad. Ishrana je jedan od brojnih faktora koji mogu doprineti povišenom nivou holesterola, ipak, određene namirnice su identifikovane kao efikasne u njegovom snižavanju.
Studije pokazuju da konzumiranje dve jabuke dnevno može značajno smanjiti nivo ukupnog i LDL holesterola. Pektin u jabukama se vezuje za holesterol u probavnom traktu, smanjujući njegovu apsorpciju i doprinosi njegovom izlučivanju iz organizma.
Specifični nalazi iz studije, u kojoj je 40 učesnika jelo po dve jabuke dnevno tokom osam nedelja, otkrili su da im je holesterol smanjen. Istraživači su otkrili da svakodnevna konzumacija jabuka može doprineti zdravijim i opuštenijim krvnim sudovima.
Međutim, studije su pokazale da pijenje soka od jabuke, koji ne sadrži pektin, ne donosi iste prednosti u smanjenju holesterola.
(Ona.rs)