"Alergična sam na voće i povrće, samo JEDAN zalogaj može da me ubije": Dečko pere zube pre nego što se poljube

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Shutterstock

Kloi Rejsbek (27) je alergična na voće i povrće, nije pojela nijedan jedini komadić više od 20 godina i kaže da bi jedan zalogaj mogao da je ubije.

Kloi je dijagnostikovan oralni alergijski sindrom, odnosno alergija na supstance koje potiču od polena i to u januaru 2005. godine, kada je imala samo sedam godina.

Kako je shvatila da se nešto dešava?

Prvi put je shvatila da nešto nije u redu kada je uzela zalogaj breskve u školi, što je izazvalo oticanje usana i svrab u grlu. Potražila je pomoć od školske medicinske sestre u maju 2004. godine. Nakon što je imala osećaj da "niko nije shvatio ozbiljno" njen problem, iste nedelje je pojela jabuku i počela da pokazuje iste simptome.

Odvedena je kod lekara, gde je krvnim testom potvrđeno da ima alergije, a zatim je upućena alergologu koji joj je dijagnostikovao OAS (oralni alergijski sindrom) nakon što je test na koži otkrio čitavu listu alergijskih reakcija na hranu.

Kloi je sada alergična na 15 različitih vrsta voća, povrća i orašastih plodova - uključujući banane, kivi, šargarepe, bademe i paprike - i izbegava da jede pet porcija voća i povrća svakog dana već 20 godina.

Foto: Pexels/John Lambeth

Razvila je i strah od hrane

Razvila je "strah od hrane" i sada zavisi od multivitaminskih suplemenata kako bi svakodnevno unosila dovoljno hranljivih materija.

- Moje alergije su se pojavile iznenada. Pre toga sam normalno jela voće i povrće bez simptoma, ali otkako sam zagrizla tu breskvu, moj odnos prema hrani se promenio. Ako pojedem bilo šta od svojih pet porcija voća i povrća dnevno, usne mi oteknu, pojavi mi se svrab u grlu i kvržice u ustima. Srećom, moji simptomi nisu previše ozbiljni, ali svaki put kada jedem, postoji konstantan strah. To je učinilo jelo veoma teško i moraću da se oslonim na uzimanje multivitamina svaki dan kako bih lečila svoje alergije - kaže ova nesrećna devojka.

Pre sedme godine, Kloi je normalno jela voće i povrće i nije imala nikakve simptome. Ali nakon niza negativnih reakcija, u početku su je savetovali da njene alergije "nisu tako ozbiljne".

- Biti obaveštena od strane mog alergologa da bih mogla potencijalno da umrem ako pojedem samo jedan komad voća ili doživim anafilaktički šok bilo je zastrašujuće - rekla je Kloi.

Postoje određene vrste voća i povrća koje Kloi nikada nije probala jer se boji reakcije - uključujući jagode, dinje, mango i borovnice - i tvrdi da nije jela nijednu zelenu namirnicu u poslednjih 20 godina.

Kloi često nosi sa sobom svoju hranu na razne događaje kako bi izbegla da "slučajno" ne bi pojela voće i povrće i kako bi preskočila sve "neprijatne razgovore" o njenim izborima hrane.

Foto-ilustracija: Shutterstock

U ekstremnijim slučajevima, tražila bi od dečka da opere zube nakon što pojede nešto na šta je alergična, kako bi sprečila reakciju na usnama ako bi se poljubili.

- Kada idem u supermarket ili restoran, često googlam ili proveravam sastojke da bih osigurala svoju sigurnost. To je zauzelo veliki deo mog života i postalo neka vrsta fobije - kaže Kloi.

Od čega se sastoji njen jelovnik?

Kloin jelovnik je restriktivan i obično se sastoji od "bež" hrane - uključujući testenine i pirinač, a često menja ribu, meso i mlečne proizvode za mnoge od svojih obroka. Oslanja se na dnevne multivitaminske suplemente kako bi nadoknadila nedostajuće nutrijente jer ne postoji lek ili specifičan tretman za ovaj poremećaj. Bez njih, često se oseća iscrpljeno.

(Ona.rs)