Ova biljka se nalazi svuda u prirodi i dodaje mesu rapsodiju ukusa - a malo ko zna da se stavlja i u žar

K. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto:Shutterstock

Prvi maj u Srbiji znači jedno – miris roštilja u vazduhu, društvo, priroda i dobar zalogaj. A ako želite da ove godine vaše meso dobije poseban, skoro zaboravljen ukus, sve što vam treba jeste – biljka koju možda već gazite dok tražite savršeno mesto za roštilj. Zove se majčina dušica, i raste bukvalno svuda.

Šta je zapravo majčina dušica?

Foto: Pixabay

Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum) je niska, aromatična biljka sa sitnim ljubičastim cvetovima i jakim, osvežavajućim mirisom. U narodu je poznata i kao divlji timijan. Ova biljka raste na livadama, po kamenjarima, brdima, uz staze i puteve – i to širom Srbije. Nije zahtevna, voli sunce i suvu zemlju, i često je ni ne primetimo, a trebalo bi – jer je prava blagodet, i za zdravlje i za kuhinju.

Zašto je savršena za roštilj?

Miris majčine dušice je topao, zemljan, sa blagim limunastim notama – upravo ono što meso treba da bi se izdiglo iznad proseka. Dodata u marinadu, sitno iseckana i pomešana s maslinovim uljem, belim lukom, limunom i solju, daje mesu dubinu ukusa i aromu koja podseća na mediteranske specijalitete.

Još jedan trik: ubacite nekoliko grančica majčine dušice direktno u žar dok se meso peče. Biljka će početi da gori i ispušta mirisni dim, koji prodire u meso i stvara autentičan, rustičan ukus – kao iz domaćih planinskih kuhinja.

Foto:Shutterstock

Lako se prepoznaje i bere

Majčina dušica je niska, razgranata biljka, visine svega desetak centimetara. Listići su sitni, ovalni, a cvetovi svetloljubičasti. Kada protrljate prstima njen list ili grančicu, miris će vam odmah otkriti o čemu se radi. Beru se vršni delovi biljke, i najbolje je to raditi na čistim mestima, daleko od saobraćaja.

Možete je koristiti svežu, ili je osušiti i čuvati kao začin tokom cele godine.

Više od ukusa – zdravlje na dohvat ruke

Foto: Pixabay

Osim što mesu daje raskošnu aromu, majčina dušica je i snažan prirodni antiseptik, odlična za disajne puteve, a koristi se i za smirenje i protiv nadimanja. Nekada su je ljudi nosili u džepu kao amajliju, a danas se vraća u naše kuhinje kao zaboravljeni dragulj prirode.Zato ovog Prvog maja, dok pripremate roštilj negde u prirodi, spustite pogled. Možda već stojite pored biljke koja će vašem mesu dati potpuno novu dimenziju ukusa. Besplatna, mirisna, lekovita – majčina dušica je prirodni začin koji svaka srpska trpeza treba da upozna.

(Ona.rs)