Ovaj način konzumiranja belog luka koristio se u svakoj kući u Jugoslaviji: Vasa Pelagić je znao zašto

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Shutterstock

U nekadašnjoj Jugoslaviji gotovo da nije bilo domaćinstva u kojem se na polici nije nalazila knjiga „Pelagićev narodni učitelj”. U vremenima kada su lekovi bili teško dostupni, a priroda glavni saveznik zdravlja, ova knjiga služila je kao vodič za očuvanje tela, snage i otpornosti organizma.

Jedan od prirodnih darova kojem je Vasa Pelagić posvetio posebnu pažnju bio je - beli luk. Namirnica koja se i danas koristi širom sveta, ali se, kako je verovao, retko jede na pravi način.

Ko je bio Vasa Pelagić i zašto se njegovi saveti i dalje pominju

Vasa Pelagić bio je jedan od najznačajnijih srpskih mislilaca 19. veka - revolucionar, publicista i narodni prosvetitelj. Iako nije bio lekar u savremenom smislu, ostao je upamćen kao jedan od najuticajnijih „narodnih lekara”, jer je njegovo učenje bilo zasnovano na znanju, iskustvu i kasnije potvrđenim naučnim činjenicama.

„Pelagićev narodni učitelj” nije imao za cilj nadrilekarstvo, već objašnjavanje načina na koji se prirodni sastojci mogu koristiti kao podrška organizmu, a ne kao zamena za medicinsku terapiju. Upravo takav pristup primenjivao je i kada je govorio o belom luku.

Zašto je beli luk poseban prirodni saveznik imuniteta

Prema Pelagiću, beli luk nije bio samo začin, već snažna namirnica koja hrani telo i pomaže mu da se izbori sa različitim tegobama. Smatrao je da sadrži niz hranljivih materija koje jačaju organizam i podstiču njegovu prirodnu odbranu.

On je posebno isticao da beli luk sadrži jedinjenje aliin, koje samo po sebi nema jak miris, ali se pravilnom pripremom pretvara u alicin - supstancu odgovornu za prepoznatljiv miris i snažno delovanje belog luka.

Kako se beli luk pravilno jede da bi imao efekat

Pelagić je naglašavao da beli luk treba usitniti neposredno pre upotrebe - seckanjem, gnječenjem ili žvakanjem. Tek tada dolazi do hemijske reakcije u kojoj se aliin razlaže i oslobađa alicin.

Važno je i da se beli luk koristi svež i po potrebi, jer se njegova aktivna jedinjenja brzo menjaju i gube svoj puni potencijal. Upravo zbog toga Pelagić nije preporučivao dugotrajno čuvanje isečenog ili termički obrađenog belog luka kada se koristi u zdravstvene svrhe.

Koliko belog luka je dovoljno tokom dana

Kao i u svemu, Pelagić je insistirao na umerenosti. Smatrao je da preterivanje može više da škodi nego da koristi.

Preporučivao je:

  • nekoliko čenova belog luka raspoređenih tokom dana
  • najviše jednu glavicu dnevno
  • nikada konzumiranje cele količine odjednom

Verovao je da se beli luk tako lakše vari, jača želudac i ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam, bez iritacije digestivnog trakta.

Za koje tegobe se beli luk koristio u narodnoj medicini

U „Narodnom učitelju” Pelagić je detaljno opisivao i praktične načine upotrebe belog luka kod različitih stanja.

Preporučivao ga je:

  • protiv kašlja, u kombinaciji sa medom
  • kod problema sa varenjem i stolicom
  • kao pomoć kod problema sa mokraćnim putevima
  • kod zapaljenja desni i zubobolje

Za oralne tegobe savetovao je ispiranje usta mešavinom belog luka i vinskog sirćeta, dok je kod blažih zubobolja preporučivao termički obrađen češanj koji se kratko prisloni uz bolno mesto.

Važna napomena i savremeni pogled

I sam Pelagić je naglašavao da njegovi saveti nisu zamena za lekove, već dodatna podrška organizmu. I danas se beli luk posmatra kao snažna namirnica sa antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima, ali se preporučuje razuman pristup i konsultacija sa lekarom kod hroničnih bolesti.

U vremenu kada se ponovo okrećemo prirodi, Pelagićevi zapisi podsećaju da ponekad nije važno samo šta jedemo, već i kako to činimo.

(Ona.rs)