Muž plaća kredit za kuću, račune, hranu i prevoz: Samo iz jednog razloga tvrdi da im je brak "pola-pola"

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Za ovu tvrdnju ima samo jedan argument, a da li ga i vi opravdavate?

Brak je korak dalje u ljubavi dvoje ljudi i, kada je on na redu, podrazumeva se da partneri pristaju da svoj život dele.

No, kada sa nekim "delite hleb", sve je stvar zvaničnog ili nezvaničnog dogovora oko finansija i prihoda. Ali, svuda pa i kod nas, vodi se povremeno diskusija o tome ko "treba" da zarađuje više, na čija ramena pada izdržavanje porodice i da li brak treba da bude 50/50. Dakle, da li supružnici podjednako treba da održavaju brak, a i porodicu, i prilože podjednak trud ili to pripada kao zaduženje samo jednom?

Neki bi rekli da nikada u ljubavi nije tako - na ravne časti, već da u svakom trenutku partneri međusobno treba da se dopunjuju. Ali, i dalje se ponegde može čuti takozvani "stari" način života, kada se očekuje da muškarac predstavlja glavu porodice i kuće, pa tako i snosi veliku odgovornost za izdržavanje supruge i kasnije dece.

Na društvenim mrežama "rodila" se polemika oko jedne buduće mame Kejti, koja je izjavila da njen suprug plaća sve: od krova nad glavom, preko računa, hrane i svih potrebština. Ipak, dodala je da ona smatra da je njihov brak "pola-pola", zato što je trudna i "rodiće mu dete". 

Oko izbora reči - da će "mu" roditi dete, možemo obraditi u nekom narednom tekstu, jer ovim otvara još jedno veliko polje već velike diskusije. Da, faktički ona će roditi dete i njemu, ali je to proizdvod njihove obostrane ljubavi i kruna njihovog braka. Za brak potrebne su dve osobe; Za dete, potrebna su dva roditelja.

- Naš brak je 50/50 , a dopustite da vam objasnim i kako. Njegovo zaduženje: potplaćivanje nekretnine, nabavka hrane, plaćanje struje, vode, goriva, romantičnih sastanaka i večera, sve za naše ljubimce. Moje zaduženje: nosim njegovo dete. 

Ako mene pitate, mogao bi malo više da učini - navodi ona.

Komentari poput "ne brukaj se ovim" ili "trudnoća je blagoslov, ne paraliza" i slični, koji ukazuju na to da je ovo daleko od fer "igre", gomilaju se iz dana u dan.

- Mene, kao ženu, majku i suprugu, sramota je što ovo čitam i gledam. On zaslužuje više, a ti treba drugačije da gledaš na brak. Nije tvoja jedina svrha u životu da muškarcu rodiš dete - piše u jednom komentaru.

Šta vi mislite o ovome?

(Ona.rs)