4 načina da saznate da li ste zaista zaljubljeni u svog partnera, kažu psiholozi

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednostavna pitanja koja možete sebi postaviti i utvrditi gde se nalazite u emotivnoj vezi

Foto: Shutterstock

Nedavno ste upoznali nekog novog i sada su vam leptirići zaposeli stomak? Nemojte da se zalećete, jer sve su to magična osećanja koja su prisutna na početku svake emotivne veze ili kada upoznate neku zanimljivu osobu.

Srce često neće da sluša ono što mu mozak poručuje, pa onda i ne možete sa sigurnošću da znate da li je to zaista prava ljubav ili ne. Prema rečima psihologa, možete lako saznati da li je ono što ste počeli da osećate prema drugoj strani, prava ljubav ili ne.

Ovo su četiri načina da saznate da li ste zaista zaljubljeni ili ne.

1. Razumete razliku između ljubavi i fantazije

Luan Švager Tung, stručnjak za ljubavne odnose, objašnjava razliku između zaljubljivanja i fantazije ljubavi te osobe u odnosu na stvarnu osobu sa kojom ste. Umesto da vidite osobu ispred sebe onakvu kakva zaista jeste, vi je vidite onako kako želite da ona izgleda, piše "Your Tango".

2. Shvatate da su očekivanja prvi neprijatelj ljubavi

Vi stvarate fantaziju o tome šta je ljubav i koje je osećanje u vašoj glavi i koristite ovog novog nekog kao osobu koji ispunjava ovu fantaziju. Jedno istraživanje je pokazalo da pokaže vašu ljubav kao pravu stvar, i da ćete tako moći da prihvatite osobu sa kojom ste u potpunosti, čak i ako ona ne ispunjava uvek vaša očekivanja. Videćete mane i njegove slabosti, ali ćete ih razumeti i prihvatiti ih.

3. Vidite celu osobu

Ako ste u mogućnosti da vidite celu osobu ispred sebe, čak i stvari do kojih vam nije stalo do njega, onda vaša osećanja imaju šansu da prerastu u stvarnu ljubav. Ako ne, možda postoji neka nepovezanost između onoga što očekujete od partnera i onoga što dobijate.

Ako gradite fantaziju u svojoj glavi, ne možete da kažete da li se vaša veza razvija ka nečemu. Kako ćete ikada znati da li ste pronašli onog pravog ako niste u mogućnosti da vidite celu sliku sa kim izlazite?

4. Obratite pažnju na partnerove reči i dela

Da li tvrdi da je šarmantni princ dok se ponaša drugačije? Ljudi u ovoj situaciji često zanemaruju ono što njihov partner govori ili radi kako bi ga zadržali kao zamenu za divan ideal veze koji su izgradili u svojim glavama.

Ali radeći ovo, oni ne stvaraju trajnu, ljubavlju ispunjenu vezu izgrađenu na temeljima solidarnosti, razumevanja i poverenja. Pre ili kasnije, njegove mane i nekompatibilnosti će dovesti do raspada veze.

(Ona.rs)