Šta je bolje za vaše cveće u vazi - da ga stavite u toplu ili u hladnu vodu?

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Idealna temperatura vode za vaše rezano cveće zavisi od vrste cveća

Foto: Shutterstock

Ako dobijete na poklon od voljene osobe ili ga kupite sami, odlično znate da rezano cveće treba staviti u vodu da bi trajalo duže. Međutim, koja je idealna temperatura vode u vazni u kojoj bi trebalo to cveće da se drži?

Ledena voda

Uobičajena zabluda među ljudima je da hladna voda ima uticaj na cvetanje cveća. Ideja je da živim bićima treba nešto hladno i osvežavajuće, posebno kada je vruće. Međutim, temperatura vode nije direktno povezana sa temperaturom cveta, jer je smanjenje temperature odgovorno za zatvaranje cveta. Takođe, hladna voda ima tendenciju da zadrži cvetove duže zatvorene. Dakle, ako želite da vaše cveće brže procveta, držite se mlake vode.

Topla voda

Topla voda je idealna za cveće jer povećava metabolizam cveta i podstiče rast ćelija biljke. To može dovesti do ranijeg cvetanja i boljeg rasta cveća. Topla voda takođe podstiče cvet da pije više i dovodi hidratisani kiseonik u korenov sistem cveta, povećavajući broj cvetova. Trik je da izvadite cveće  i ostavite ga da odstoji u prostoriji oko 15 minuta pre nego što ga stavite u vodu. Stavite cveće u mlaku vodu i uverite se da voda pokriva stabljike.

Ekstremno topla voda

Ako želite da otvorite cveće, možete da probate sa veoma toplom vodom jer ona ubrzava otvaranje latica. Temperatura vode treba da bude oko 60 stepeni. Međutim, ovo nije dobro za biljke jer može da isuši stabljiku i da zatvori cvet. Takođe, previše vlage može dovesti do bolesti koje se prenose vodom.

Međutim, video koji je postao viralan na Instagramu pokazuje kako cveće brže cveta i vraća se u život nakon kontakta sa vrelom vodom.

Dakle, koja je idealna temperatura za rezano cveće?

Idealna temperatura vode za vaše rezano cveće zavisi od vrste cveća.

Karanfilima i ružama je potrebna voda koja je topla, ali ne previše topla. Za isečene lale, zumbule i ljiljane potrebna je mlaka do hladna voda.

Hortenzijama je potrebna voda na sobnoj temperaturi. Temperatura vode za cvetanje drugog tropskog cveća treba da bude topla.

(Ona.rs)