Kako se rešiti smrdibuba: Nova najezda je tu, ima ih na svakom ćošku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Pixabay.com

Nema domaćinstva koje se nije susrelo sa problemom smrdibuba. Bilo ih je leti, ali i sada, čim se otvori prozor, ulaze u toplu kuću i nastanjuju se po njenim ćoškovima. Unet veš ne može a da nema bar jednu zalepljenu smrdibubu na sebi. Kako ih se rešiti?

Iako nemaju negativne posledice po čovek, ne ujedaju, ne šire zaraze, neprijatan miris koji ostavljaju ukoliko se slučajno zgaze ili pak samo njihovo prisustvo može biti iritantno.

Jedan od temeljnijih načina uklanjanja smrdibuba jeste dezinsekcija, koju izvode obučeni stručnjaci. A šta mi možemo da uradimo, laici, da zaštitimo dom?

1. Postavite komarnike

Komarnici na vratima i prozorima sigurno su prvi vid zaštite. Na taj način ćete sprečiti ulazak ovih insekata ako samo želite da provetrite kuću.

2. Zasadite biljke

Ako možete, pored prozora i vrata postavite saksije sa nanom ili bosiljkom koji su prirodni repelenti za smrdibube.

3. Napravite smešu od lukovine

Kako se smrdibube hrane biljnim sokom, mogu da oštete biljke poput pradajza, grožđa, paprika, malin, mahunarki. One pak ne vole miris luka, pa rastvor od lukovine može biti vaše rešenje za biljke. Dovoljno je da 200 grama lukovine prelijete sa 10litara vrele vode i ostaviti tokom pet dana. Procedite, pa tečnošću tretirajte biljke. Možete i svakidan ako ima mnogo smrdibuba. Posle pet dana završite tretman, prema savetu Agroklub.ba.

I dodatno, svaki put kada unosite veš, protresite svaku stvar pojedinačno da budete sigurni da ste skinuli smrdibubu.

(Ona.rs)