„Ja sam stručnjak za novac – evo kako treba da podelite finansije svakog meseca“

O. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da vas ne boli glava na kraju meseca, kada izađete i sednete da popijete piće

Foto: Freepik.com

Ramit Sethi, domaćin Netfliks serije „Kako postati bogat“, podelio je svoj svesni plan potrošnje tokom pojavljivanja na podcastu Stivena Bartleta „Dnevnik generalnog direktora“. On je gledaocim dao uputstva o tome kako da uštede, potroše i ulože novac svakog meseca.

Pre svega, ovaj stručnjak je naveo da, ako imate partnera koji ne želi da priča o novcu, imate veliki problem. 

Ramit je i autor knjige „Naučiću te da budeš bogat“, a tokom razgovora sa domaćinom emisije govorili su o vlasništvu nad kućom i zašto Ramit ne misli da je kupovina uvek bolja odluka od iznajmljivanja.

- Ako sam u vezi i ja i moj partner smo uspeli da uštedimo 50.000 funti koja je bolja upotreba tih 50.000 funti za finansijski povraćaj? - upitao je Steven.

Predlažući šta bi uradio, Ramit je odgovorio:

„Imam svestan plan potrošnje. Imam četiri broja o kojima bi parovi trebalo da razgovaraju. Prvo su vaši fiksni troškovi. To bi trebalo da bude otprilike 50-60% vašeg iznosa koji ponesete kući. Fiksni troškovi uključuju vaše stanovanje, to može biti najam, hipoteka, vaše komunalije, plaćanje vašeg automobila, bilo koje plaćanje duga, čak i namirnice, sve što vam je potrebno za život svakog pojedinog meseca - rekao je i dodao:

„50-60% je broj na koji želite da ciljate. Upravo tu je suština zašto su parovi pod stresom zbog novca. To je zato što troše previše na fiksne troškove, a unutar toga postoje dve oblasti na koje troše previše , stanovanje je broj jedan jer je tako skupo i ne kalkulišu, a broj dva su automobili."

On je nastavio: „Sledeći broj je vaša ušteđevina, ovo bi trebalo da bude minimum od pet do deset odsto. Ovo uključuje vaš fond za hitne slučajeve. Ovo uključuje uštedu za učešće. Sve za šta štedite, novac koji vam nije potreban za jednu do pet godina.

Sledeće su investicije od pet do 10 odsto. Ovde se stvara pravo bogatstvo, a ovo parovi zanemaruju.

- Konačno, moja omiljena kategorija od svih: trošenje bez krivice. Ovo su izlasci, trošenje na piće, koncerte, putovanja - zaključio je Ramit i dodao:

- Od 20 do 35% budžeta posle plaćanja računa (...) i kada dođete do tog broja i izađete napolje i pijete piće, ne morate da brinete ni o čemu drugom, ne morate da se osećate krivim ili uznemireno jer već baratate sa sva ova tri broja.

Naravno, ne može svako da odvoji procenat svoje zarade za uštedu ili ulaganje i važno je priznati da ono što je najbolje za finansije jedne osobe možda neće odgovarati nekom drugom.

(Ona.rs / Mirror.co.uk)