3 biljke koje treba da zasadite sada da bi vam cvetale u proleće

O. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Iskoristite poslednje dane jeseni za sadnju biljaka

Foto: Pexels / Kampus Production

Jesen je vreme kada treba da planiramo kako će izgledati naš vrt u proleće. Ako imamo višegodišnje biljke, nema mnogo posla osim njihovog redovnog održavanja, a priča je drugačija sa onim vrstama koje tek zasađujemo. Neke od njih treba sada zbrinuti da bi na proleće bile ukras naše bašte.

Ovo su vrste koje je potrebno zasaditi narednih dana.

1. Lale

Foto: Unsplash/Natalie Kinnear

Lale imamu neodoljiv cvet, zbog svoje elegancije uvek su jedne od najprodavanijih vrsta cveća. Da biste imalu takvu blagodat na proleće u bašti, potrebno je da ih zasadite u jesen, do početka novembra.

Zasadite ih na dubini dva-tri puta većoj od visine lukovice. Ako je zemljište peskovito, lukovice postavite diblje, u glinovitom zemljištu pak pliće.

Nakon sadnje ih zalijte, a kako u toku jeseni i zime u zemljištu ima dovoljno vlage, dodatno zalivanje nije potrebno.

2. Božur

Foto: Pixabay

Raskošni cvetovi božura biće dovoljan razlog da svoju baštu ukrasite ovom biljkom. Najbolje je da za nju birate sunčano do blago senovito mesto, zaštićeno od vetra.

Iskopajte jamu oko 60 x 70 centimetara, pa postavite lukovice. Božur ne podnosi mnogo vlage, a najviše voli da, kada ga zasadite na jedno mesto, da ga više ne pomerate.

Otporan je na niske temperature, te dobro podnosi i zimu.

3. Noć i dan

Zovu se još maćuhice, poljske ljubičice... Zahvalne su za održavanje, dobro podnose zimu. Mogu da se sade i u proleće, ali i u jesen, jer će se do hladnih zimskih meseci biljka oformiti, a na proleće će se pojaviti u punoj lepoti.

Zasadite biljku na dovoljnoj dubini da smestite koren. Preferira sunčana do polusenovita mesta.

(Ona.rs)