Trik kako da vam hrana nikad više ne prska iz tiganja: Jednu stvar treba da uradite pre prženja
Prilikom pripreme neke hrane, potrebno je da dobro zagrejemo ulje, a ako stavljamo da pržimo nešto što je tek izvađeno iz frižidera, onda je neminovno da će krenuti ulje da prska iz tiganja, pa postoji bojazan da ćemo se ispeći.
Zaboravite više na te potencijalne "povrede" pored šporeta, jer od sada ćete stalno primenjivati ovaj trik. Sve što je potrebno jeste da pre sipanja ulja u tiganj, stavite so, odnosno posolite prazan i hladan tiganj. So će pokupiti svu vlagu kada stavite hranu da pržite, pa zato i neće biti moguće da hrana prska iz tiganja, piše "Yahoo".
Prskanje se javlja tokom prženja kada se isparena voda iz hrane pomeša sa vrelim uljem, dok je para podmukli antagonizator, koji podstiče ulje da puca, bubri i prska svuda. Kao apsorber vlage, so minimizira količinu vode koja dolazi u kontakt sa uljem i ograničava to reakciono prskanje. Ovaj trik je pogodan samo za prženje u tiganju, dok nije dobro za šerpe.
(Ona.rs)