Najjednostavniji način da očistite rernu: Treba vam samo jedan sastojak koji svi imamo kod kuće
Svi znamo onaj trenutak kad otvorite rernu i osetite mešavinu zagorelih mirisa, masnoće i dima od poslednjih pet pečenja. Na policama drogerija ima bezbroj proizvoda koji obećavaju čudo, ali ostavljaju za sobom neprijatan miris i trag hemije koji se kasnije “peče” zajedno sa hranom. Postoji, međutim, jedan potpuno prirodan način da se rerna očisti - bez ijedne kapi hemikalija.
Sve što vam treba je obična soda bikarbona. Taj stari, provereni trik iz vremena naših baka i dalje funkcioniše bolje od pola modernih preparata.
U činiji pomešajte sodu bikarbonu sa malo vode, tek toliko da dobijete gustu pastu. Rernu prethodno isključite i sačekajte da se potpuno ohladi. Skinite rešetke i tu pastu razmažite po unutrašnjosti rerne - po zidovima, dnu i vratima. Grejače obavezno preskočite. Zatim ostavite da sve stoji nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Ujutru jednostavno prebrišite vlažnom krpom ili sunđerom. Sve naslage će se same odlepiti, a soda će neutralisati i najtvrdokornije mirise. Ako negde ostane zapekla masnoća, možete lagano da prođete špatulom ili grubom stranom sunđera – bez ikakvog ribanja do iznemoglosti.
Rezultat? Rerna izgleda kao nova, bez hemije, bez rukavica i bez straha da će sledeće jelo mirisati na deterdžent. Ostavite vrata rerne otvorena još neko vreme da se sve lepo osuši i provetri - i to je to.
Ova metoda nije samo ekološka i zdrava, već i potpuno realna. Jedna kesica sode bikarbone čini čudo tamo gde su mnogi skupi sprejevi zakazali. Ako ste umorni od toksičnih mirisa i plastičnih pakovanja, ovo je način da vratite malo zdravog razuma u kuhinju.
(Ona.rs)