Za samo dva dana imaćete najbolji kiseli kupus: Ovaj trik obara sa nogu, dugo kišeljenje pada u zaborav

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa. Dobra vest je da za to više nije potrebno ni bure, ni dug proces čekanja. Postoji nekoliko jednostavnih trikova koji daju isti rezultat brzo, lako i bez greške.

Brza metoda za kišeljenje kupusa

Očistite glavicu kupusa od spoljašnjih listova i izdubite koren. U rupu sipajte malu šoljicu sirćeta i kašiku soli, a zatim lagano protresite kupus kako bi se sve lepo rasporedilo. Ovako pripremljenu glavicu stavite u kesu i ubacite u zamrzivač na dva dana.

Kada je izvadite i pustite da se potpuno odmrzne, dobićete savršeno mekan i prijatno kiseo kupus, spreman za motanje sarmi.

Ako više volite tradicionalan ukus, postoji i klasičan, ali pojednostavljen način. Nakon što očistite kupus i izdubite koren, u udubljenje sipajte so, pa ga stavite u veću posudu. Pored kupusa ubacite krišku hleba, jer ona pomaže procesu fermentacije.

Foto: Shutterstock

Sve zatim prelijte vrelom, blago posoljenom vodom (so dodajte po ukusu, ali ne preterujte) i poklopite. Držite posudu na toplom mestu, a za nekoliko dana, najviše pet, vaš kupus će biti spreman i lepo ukiseo.

Ne samo da će kiseli kupus sarmu i druga jela učiniti neodoljivim, već će cela kuća mirisati na onu pravu zimsku magiju.

(Ona.rs)