Losos je ukusniji i aromatičniji kada dodate jedan sastojak: Evo kako da svaki put bude savršen
Losos je jedno od najlakših jela za pripremu kod kuće, i mnogi ga koriste za brze večere tokom radnih dana, posebno kada je vreme posta. Losos se brzo kuva, zdrav je i dobro funkcioniše bilo da je pečen na roštilju, u rerni, na tiganju ili u fritezi na vrući vazduh. Većina domaćih kuvara začini ga samo malo soli, bibera i maslinovog ulja, ali to možda nije dovoljno da se dobije najbolji ukus.
Prema stručnjacima za hranu, postoji jedan jednostavan sastojak koji može potpuno promeniti ukus lososa. Kažu da dodaje više dubine i bogatstva ukusu i pomaže da riba postane prava zvezda tanjira, čak i kada nemate puno vremena. Neki stručnjaci tvrde da ga koriste decenijama i da se sada oslanjaju na njega gotovo u svakom jelu sa lososom.
Jedna od njih je kulinarska stručnjakinja Mio Kvin, koja kaže da je dodavanje širo misoa, poznatog i kao beli miso, njen "ključni sastojak" koji potpuno menja ukus.
- Privlačnost pečenog lososa, bilo da je jednostavno začinjen soli i biberom ili premazan glazurom, pripisujem jednom sastojku koji uvek koristim za začinjavanje: širo (beli) miso. Ovo je moj omiljeni recept za brzu večeru tokom radnih dana već više od 20 godina i nikada ne preskačem ovaj jedan sastojak - rekla je ona.
Mio je objasnila da miso tako dobro funkcioniše jer je "slan, zemljan i specifičan", što dodaje "ukus, ukus i još više ukusa" bez da nadvlada ribu.
Sama miso pasta je tradicionalni japanski začin napravljen od fermentisanih sojinih zrna, poznat po svom slanom, blago slatkom ukusu.
Posebno Shiro miso je blag i glatke teksture. Nije previše slan, ima nežan cvetni miris i lako se uklapa u sosove i glazure.
(Ona.rs/Express)