"Đavo nosi Pradu": Modni klasik koji puni 16 godina govori nam mnogo o položaju žena na funkciji

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Da je Miranda muškarac, niko ne bi primetio ništa na njoj osim koliko je sjajna u svom poslu"

Foto: Fox 2000 Pictures / AFP / Profimedia

"Đavo nosi Pradu" - film koji je podelio gledaoce i izazvao mnoge debate o tome ko je tačno ovde bio glavni antagonista, ali i ko je približio svima kako izgleda svet mode iz ugla nekoga ko stremi da se istakne u ovoj oblasti. Film je pravi modni klasik i priča o običnoj devojci sa velikim snovima bačenom u svet gde se uspeh zahteva, ali se ne oprašta.

Očigledan izbor antagoniste bi bila Miranda (koju tumači Meril Strip) - ozloglašena glavna urednica prestižnog modnog magazina, strah i trepet asistentima, novinarima i drugim saradnicima. Sa druge strane, mnogi smatraju da je to ipak dečko protagonistkinje Endi - Nejt, koji se pokazao kao neko ko je sebičan i ko ne ume da pruži podršku svojoj partnerki onda kada joj je to bilo najpotrebnije.

Međutim, ovo su samo subjektivni utisci večitih zaljubljenika u ovaj film. Ono što je daleko zanimljivije za podsećanje na dan 16. godišnjice ovog filma jesu glavni likovi, moda i čuvene izjave koje se prepričavaju i koje i dan-danas preplavljuju internet.

"The boss"

Miranda je briljantna u svom poslu. Ona je nesumnjivo žrtva patrijarhalnog sistema koji ne priznaje njene mukotrpne poslovne uspehe, dok istovremeno od nje zahteva savršenstvo u svemu što radi- što je slučaj sa mnogim ženama na ovakvoj funkciji, a složičete se, takvo gledanje na stvari i dalje nameću muškarci u poslovnom svetu. Upravo Endi (En Hatavej) kaže o Mirandi: "Da je Miranda muškarac, niko ne bi primetio ništa na njoj osim koliko je sjajna u svom poslu".

Istovremeno, ona postavlja nerazumne zahteve, užasna je u obuci novih zaposlenih i neguje zastrašujuću poslovnu kulturu. Da li joj se u isto vreme divimo i zameramo joj na tome? Apsolutno da, to osećanje nas prati kroz ceo film.

Endi i njena modna i karakterna transformacija

Endi, koju tumači En Hatavej, lik je koga karakteriše elegantna transformacija, a kroz čiji razvoj uviđamo nešto više od puke fascinacije visokom modom - položaj žena na radnom mestu i njihovo osnaživanje.

Hatavej je govorila o zadivljujućoj garderobi koju je nosila tokom snimanja, a u razgovoru sa dizajnerom Majklom Korsom. Kors ju je zamolio da izabere svoj omiljeni izgled iz filma - onaj koji više opisuje En od lika koji tumači.

- Volim ono što sam nosila na Džejms Holt zabavi, taj somotni "šanel" kaput koji je išao do kolena, a zatim minić, čarape i čizme u špic - rekla je Hatavej. Izgled je upotpunjen slojevima "šanel" ogrlica. Glumica je tada rekla da je odeća verovatno bila uzorak, jer je stalno pronalazila špenadle u njoj.

Foto: Fox 2000 Pictures / AFP / Profimedia

Glumica je takođe rekla da je na njen lični stil uticao rad sa poznatom stilistkinjom Patrišom Fild na filmu iz 2006. i razgovori o modi koje su vodile.

Što se tiče modnog predmeta kojim se počastila kada se završilo snimanje filma, En je otkrila da je uzela kožnu jaknu Rika Ovensa za uspomenu.

Foto: Fox 2000 Pictures / AFP / Profimedia

Favorit publike bi bile čuvene "šanel" čizme ukombinovane u moćno biznis izdanje. Elegantni, poslovni izgled sa šik zaokretom je nešto čemu se i danas divimo. Poručuje - "uspela sam i to sada radim bolje od vas".

(Ona.rs)