Prestolonaslednik Pavlos od Grčke sa suprugom okupio članove kraljevskih porodica: Tu su i gosti iz Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među zvanicama su bile kraljica Kamila i kraljica Leticija

Foto: Chris Jackson / PA Images / Profimedia

Princeza Mari Šantal od Grčke i njen suprug prestolonaslednik Pavlos od Grčke prisustvovali su službi zahvalnosti za kralja Konstantina u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor. Događaj koji je okupio pripadnike grčke kraljevsku porodice ugostio je i kraljicu Kamilu, kao i španskog kralja i kraljicu.

Konstantin II vladao je kao poslednji kralj Grka od 6. marta 1964. do 1. juna 1973. Preminuo u Atini u 82. godini. Njegov sin Pavle, prestolonaslednik Grčke, aktuelni je starešina Grčkog kraljevskog doma kao najstariji sin poslednjeg  kralja. Starešina Grčke kraljevske porodice postao je u trenutku očeve smrti.

Kao unuk Frederika IX, prestolonaslednik Pavlos je i danski princ. Njegove tetke su danska kraljica Margreta II i španska kraljica Sofija, dok mu je kralj Filip VI od Španije brat od tetke.

Pripadnici Grčkog kraljevskog doma ovom prilikom ugostili su i britansku kraljica Kamilu. Dočekana je da prisustvuje službi zahvalnosti za kralja Konstantina.

Foto: Andrew Matthews/Pool via AP

Svi članovi porodice su za ovu priliku bili svečano obučeni. Princeza Mari Šantal je ponela bordo haljinu, koju je pratio ogrtač u istoj nijansi, kao i cipele sa diskretnom štiklom. Crna pismo-torba i prirodni tonovi šminke pokazali su kraljevsku etikeciju.

Kraljica Kamila se opredelila za teget set sa raskošnim šeširom, a španska kraljica Leticija je blistala u teget haljini i pelerini sa krznom.

Foto: Chris Jackson/Pool via AP)

Svečanom događaju su prisustvovali i gosti iz Srbije - prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom. 

Bračni par je bio obeležen elegancijom i uvek prisutnim osmehom princeze Katarine.

Foto: Chris Jackson/Pool via AP

Prestolonaslednik Pavlos

Grčki prestolonaslednik se školovao na Helenskom koledžu u Londonu koji su 1980. godine osnovali njegovi roditelji. Školovanje je nastavio na koledžu u Novom Meksiku, da bi potom prošao vojnu obuku na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sendhrst. Čin poručnika stekao je aprila 1989. godine, a vojnu službu je napustio aprila 1990. godine, piše "Vikipedija".

Diplomirao je 1993. godine na Školi za inostrane poslove Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu, magistarske studije je završio sa svojim rođakom Filipom, budućim kraljem Španije, u istoj školi.

Kao starešina porodice prestolonaslednik Pavle sa svojim majkom Anom-Marijom od Danske prisustvovao krunisanju britanskog kralja Čarlsa III i kraljice Kamile 6. maja 2023. godine.

(Ona.rs)