Silikoni i povećanje grudi - Estetski hirurg Prof. dr Milan Jovanović otkriva kako do najboljih rezultata

B. M.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Foto: Aleksandar Jovanović

U razgovoru, plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović nam je pojasnio koje su metode povećanja grudi dostupne i odgovorio na sva pitanja koja se tiču procedure povećanja grudi i ugradnje silikona.

Koje tehnike povećanja grudi su dostupne pacijentkinjama?

Četiri najpopularnije metode povećanja grudi su:

  1. Ugradnja silikona
  2. Povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom
  3. Uvećanje grudi filerima
  4. Podizanje i povećanje grudi

Najpopularnija i najpouzdanija metoda je ugradnja silikona.

Povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom podrazumeva liposukciju, najčešće stomaka ili butina, potom se to masno tkivo koristi za korigovanje veličine ili asimetrije grudi.

Fileri za povećanje grudi se koriste samo ukoliko su korekcije minimalne i ovo je najređe korišćena metoda zato što sa sobom nosi dodatne potencijalne komplikacije.

Podizanje grudi podrazumeva uklanjanje viška kože uz zatezanje okolnog tkiva. Može se raditi u kombinaciji sa povećanjem grudi, ili samostalno.

Kako izgleda proces povećanja grudi silikonima?

Foto: Aleksandar Jovanović

Uvećanje grudi silikonskim implantima može se izvesti kroz različite incizije. One mogu biti u inframamarnoj brazdi, oko donje ivice areole, ispod pazuha, ili retko u nivou pupka. Implantat se može postaviti iznad ili ispod pektoralnog mišića, ili kombinovano u dual plane tehnici.

Postoperativni oporavak uključuje noćenje u bolnici uz monitoring.

Koji su različiti tipovi implantata dostupni na tržištu i kako pacijentkinje mogu izabrati pravi za sebe?

Dva glavna tipa implanta za grudi su salinski i silikonski implanti. Oba tipa su popularna i u razgovoru sa pacijentkinjom odlučujemo koji je najbolji izbor, uzimajući u obzir njihove želje i očekivanja.

Implante za grudi možemo podeliti u tri grupe na osnovu različitog punjenja:

  1. Kohezivni silikonski gel
  2. Sterilan fiziološki rastvor
  3. Kombinacija ova dva punjenja

Kada je u pitanju oblik implanta, delimo ih u dve grupe:

  1. Okrugli
  2. Anatomski (u obliku suze)

Kako odrediti pravu veličinu implantata koja će odgovarati proporcijama tela i željenom izgledu?

Foto: Prof. dr Milan Jovanović

https://plasticnaestetskahirurgija.com/wp-content/uploads/2021/02/slika-9b-desni-bok.jpg.jpg

Prava veličina implantata zavisi od proporcija tela, širine grudnog koša, trenutne veličine grudi i krajnjeg željenog izgleda. Tokom konsultacija koristimo fizičke umetke kako bi pacijentkinje mogle da odaberu idealnu veličinu.

Kako se pripremiti za operaciju i šta uključuje pre-operativni pregled?

Priprema uključuje prestanak pušenja, izbegavanje određenih lekova, i održavanje zdravog načina života. Pre-operativni pregled obuhvata analize krvi, EKG, ultrazvuk grudi i detaljan razgovor sa hirurgom o proceduri, rizicima i očekivanjima.

Koje su najčešće komplikacije ili rizici povezani s ugradnjom silikona i kako ih je moguće minimizirati?

Najčešći rizici uključuju krvarenje, infekcije, kapsularnu kontrakturu (stvrdnjavanje tkiva oko implanta) i promene osetljivosti grudi. Svi ovi rizici se minimiziraju odabirom stručnog hirurga koji će pravilno izvoditit tehnike povećanja grudi u sterilnim uslovima i uz poštovanje postoperativnih instrukcija od strane pacijentkinja.

Koliko traje proces oporavka nakon operacije i koje su preporuke za pacijentkinje tokom tog perioda?

Foto: Prof. dr Milan Jovanović

Početni oporavak traje između 1 i 2 nedelje. Pun oporavak, uz kompletno zarastanje rezova i potpuno smanjenje otoka može potrajati i do 6 meseci. Preporuke za pacijentkinje nakon povećanja grudi su:

  • Odmaranje - Izbegavanje intenzivnih fizičkih aktivnosti i podizanja teških predmeta u prvim nedeljama.
  • Nega rane - Održavanje rezova suvim i čistim, praćenje uputstva za menjanje zavoja i upotrebu antibiotika ukoliko su prepisani.
  • Nošenje specijalnog grudnjaka - Preporučuje se nošenje kompresivnog grudnjaka ili elastičnih zavoja kako bi se smanjio otok.
  • Praćenje simptoma - Obavezno obavestite lekara ako dođe do znakova infekcije, neuobičajenog bola ili drugih komplikacija.

Kako izgledaju rezultati ove procedure na duži vremenski rok? Da li su potrebne revizije ili zamene implantata tokom godina?

Na duži rok, rezultati ugradnje implantata mogu ostati estetski zadovoljavajući, ali je potrebno povremeno praćenje. Postoji verovanje da implantati imaju vek trajanja od 10 do 15 godina, nakon čega su potrebni revizioni zahvati i zamene silikonskih implantata. Ova tvrdnja nije tačna, implanti za grudi nemaju rok trajanja.

Najčešće dolazi do zamene implantata ukoliko dođe do njihovog pucanja, što nije naročito česta pojava. Takođe, neke pacijentkinje mogu primetiti promene u obliku ili položaju implantata zbog starenja kože ili promena u telesnoj težini, pa požele da ih zamene.

Šta treba znati o mogućim promenama u osetljivosti grudi nakon ugradnje silikona?

Osetljivost bradavica i grudi može se privremeno ili trajno promeniti nakon operacije. Promene su često vezane za nervne završetke, osetljivost se obično vrati nakon potpunog zarastanja i oporavka.

Da li ugradnja implantata može uticati na dojenje i zdravlje dojki, uključujući mamografiju i druge preglede?

Foto: Shutterstock

Ugradnja silikonskih implantata, u zavisnosti od njihove pozicije, može otežati dojenje.

Mamografija se lakše radi kada su implanti iza grudnog mišića. Važno je obavestiti radiologa o implantima pre pregleda.

Kakve su preporuke za fizičku aktivnost i nošenje specijalnog grudnjaka nakon operacije?

Kao što sam pomenuo, treba izbegavati intenzivne fizičke aktivnosti, uključujući vežbe koje uključuju gornji deo tela, u prvih 4 do 6 nedelja. Nakon toga, postepeno se vraćajte u normalnu rutinu prema uputstvima vašeg hirurga.

Što se tiče nošenja kompresivnog grudnjaka, ono se preporučuje u trajanju od 4 do 6 nedelja nakon procedure, kako bi se potpomogao proces zarastanja i smanjio otok.

Koje su najnovije inovacije ili trendovi u oblasti povećanja grudi koje bi pacijentkinje trebale znati?

Prof. dr Jovanović prima ORDEN VITEZA SRPSKE MEDICINE. Nagrada koja se dodeljuje najboljim lekarima za izuzetne profesionalne razultate i dostignuca u struci i razvoja zdravstva u Srbiji, foto: Aleksandar Jovanović

Savremene inovacije iz oblasti povećanja grudi donose značajne promene uz manje invazivne opcije. Naveo bih moderan pristup kao što je endoskopska augmentacija grudi, gde se koristi mala kamera za ugradnju implantata kroz sitne rezove. Na taj način se smanjuje ožiljkasto tkivo i vreme oporavka, u poređenju sa tradicionalnim metodama.

Bitno je naglasiti da sve informacije iz ovog teksta treba koristiti kao polaznu tačku. Važno je da pacijentkinje pronađu estetsku kliniku i konsultuju sa odabranim hirurgom kako bi dobile personalizovane savete i uputstva koja odgovaraju njihovim specifičnim potrebama i željama.

(Ona.rs/PR)