Inovativne kolekcije Serbia Fashion Week-a: Publika oduševljena dizajnerima iz Rusije, Afrike, Grčke i Balkana

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

U nastavku programa 24. izdanja nacionalne nedelje mode, odiše sinergijom avangarde, klasike i kreativnosti koja slavi različitost i održivost

Na četvrtoj večeri Serbia Fashion Week-a, ovogodišnje izdanje ponovo je pokazalo raskoš svog međunarodnog sjaja, okupljajući dizajnere iz različitih krajeva sveta, ali i različitih modnih filozofija. Ovaj festival lepote i kreativnosti, najveći modni događaj u ovom delu Evrope, potvrđuje svoj kredibilitet ne samo kao platforma za domaće i inostrane talente, već i kao most između različitih kultura i stilova. U nastavku programa 24. izdanja nacionalne nedelje mode, dizajneri iz Rusije, Afrike, Grčke i Balkana oduševili publiku inovativnim kolekcijama koje slave različitost i održivost.

Veče je otvorila talentovana dizajnerka Melisa Hujić iz Bosne i Hercegovine, koja je kroz svoju kolekciju "Etiquette" proslavila žensku hrabrost i autentičnost. „Žena je ta koja mene inspiriše. Hrabre su, ne plaše se da iskažu ono što jesu kroz odeću koju nose“, naglasila je Melisa, podsećajući nas da moda nije samo vizuelna umetnost, već i jezik kroz koji žene mogu izraziti svoju snagu i individualnost.

Nakon nje, modnu pistu preuzela je Šiceva Elena Vladimirova iz Rusije, čiji je spoj avangardnih i klasičnih elemenata dao savremen, ali večan izraz kolekciji. „U kolekciji su spojeni avangarda i klasika. Volim da kombinujem ove dve krajnosti,“ istakla je Elena, pružajući publici elegantne komade namenjene modernoj ženi.

Slovenačka dizajnerka Helena Žindrašić, koja je usledila, donela je sofisticiranost sa detaljno oblikovanim modelima, dok je rumunska dizajnerka Anca Zaharia oduševila publiku svojom praktičnom kolekcijom koja prkosi sezonskim promenama. „Može da se nosi između svih godišnjih doba,“ rekla je Anca, očarana atmosferom Serbia Fashion Week-a, gde je kreativnost bez granica.

Nakon kratkog predaha, veče je nastavila dizajnerka iz Grčke, Georgija Chioni, čija je kolekcija bila inspirisana boginjama iz grčke mitologije. „Mogli smo da vidimo boginju rata, boginju tragedije i mnoge druge koje su upotpunile moju priču,“ izjavila je Georgija, dodajući da je jedan od rekvizita bio tradicionalni grčki instrument, specijalno pozajmljen iz muzeja za ovu priliku.

Dizajnerka Milijana Glišović iz Srbije nastavila je s jakom porukom o održivosti, predstavivši kolekciju kreiranu od recikliranih materijala. Njena revija bila je omaž održivoj modi, pokazavši kako prošlost može postati inspiracija za budućnost. „Skoro cela kolekcija je izrađena od recikliranog materijala. Ponosna sam na to,“ rekla je Milijana.

Hrvatski dizajner Nicolas Diamane zatvorio je ovaj deo programa kolekcijom "Sanguis Linea," koja je, kombinacijom slovenske mitologije i elemenata gotike, renesanse i klasicizma, ostavila publiku bez daha. Boje njegove kolekcije - crna, bela i crvena - predstavljale su duboku simboliku krvne linije i nasleđa. „Hteo sam da spojim našu kulturu, slovensku mitologiju sa nekakvim dodacima gotike, klasicizma i renesanse. I u ovoj kolekciji zastuplkene su boje po kojima je brend Diamane prepoznatljiv. Crna, bela i crvena predstavljaju našu krvnu liniju“, rekao je Nicolas.

Poseban blok večeri obeležila je kolekcija Udruženja afričkih dizajnera, koja je pružila pravo osveženje na pisti. Spoj evropskog i afričkog stila oduševio je prisutne, dok su manekenke nosile modele koji su izražavali raskoš afričke modne tradicije. „Serbia Fashion Week predstavlja visoke standarde, okuplja kvalitetne dizajnere i modele. Ponosan sam što smo deo toga,“ izjavio je jedan od afričkih dizajnera, najavljujući dalje planove za saradnju.

Veče je zatvorila dizajnerka Mina Sidik, čija je kolekcija prepoznatljiva po jarkim bojama i lepršavim kreacijama, koje su simbolizovale slobodu i radost. Njeni modeli, kao i u prethodnim izdanjima, slavili su ženstvenost kroz bogate koloritne forme koje su osvajale publiku.

Serbia Fashion Week još jednom je potvrdio da moda nije samo pitanje estetike, već i refleksija globalnih kulturnih strujanja, most između prošlosti i budućnosti, kao i ogledalo duhovnih i umetničkih vrednosti koje oblikuju naš svet.

(Ona.rs)