Svečano zatvaranje 24. Serbia Fashion Week-a: Kreacije Suzane Perić i Erika Tibuša u večeri za pamćenje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj modni spektakl je dokazao da Srbija ima svoje značajno mesto na globalnoj modnoj mapi, a Novi Sad je, barem na jedno veče, preuzeo titulu prestonice stila, ujedinjujući talente, inspiraciju i kulturni dijalog kroz umetnost mode

Foto: Vuk Đermanović, Helest_ph

Svečano zatvaranje 24. izdanja Serbia Fashion Week-a obeleženo je stilom, visokom modom i prisustvom brojnih uglednih gostiju, među kojima su se našle i mnoge poznate ličnosti, kao i predstavnici državnih i pokrajinskih institucija. Manifestacija koja je ove godine ponosno nosila pečat institucionalizacije, otvorena je u Francuskom institute u Srbiji, nastavljena seminarom u Privrednoj komori Srbije i revijama u Muzeju savremene umetnosti i izložbom u Muzeju Vojvodine, a kulminirala je u prelepom zdanju Pokrajinske vlade Vojvodine, donoseći dašak modne čarolije iz prestonice stila – Pariza.

Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, obratila se prisutnima, ističući značaj ovakvih događaja koji povezuju umetnost, modu i kulturu. Nakon njenog govora, modna pista u Novom Sadu zasijala je pod kreacijama dvoje izuzetnih dizajnera – Suzane Perić iz Srbije i Erika Tibuša iz Francuske, čije su revije oduzele dah publici.

Suzana Perić, istaknuta srpska dizajnerka, predstavila je kolekciju pod nazivom „Osnažujuća elegancija“. U emotivnom obraćanju, podelila je zadovoljstvo zbog uspeha revije:

„Stvarno jedna velika revija, jedna velika organizacija, divan spoj Serbia Fashion Week-a i mog brenda. Zaista sam zadovoljna i puno mi je srce.“

Foto: Vuk Đermanović, Helest_ph

Njena kolekcija, namenjena ženama koje odišu snagom i elegancijom, igrala se kontrastima crne i bele boje, simbola moći i sofisticiranosti.

„Moda ima psihološku poruku, a poruka je bila snaga, mešavina bele i crne. Kada kao žene padnemo, bela i crna nas podižu, dok sivilo pokazuje našu unutrašnju mekoću,“ objasnila je dizajnerka.

Francuski dizajner visoke mode, Erik Tibuš, na Serbia Fashion Week-u premijerno je prikazao kolekciju pod intrigantnim nazivom „Lažov, kradljivac i lopov“. O svojoj inspiraciji je rekao: „Želeo sam da prikažem da smo svi mi ponekad takvi. Igrao sam se sa materijalima i uživao dok sam stvarao ovu kolekciju.“ Erik, koji je svoju karijeru gradio u saradnji s mnogim dizajnerima i brendovima, istakao je da je srećan što je sada vlasnik svog brenda i što nastavlja da širi granice kreativnosti iz srca Pariza.

Završna reč pripala je predsednici Serbia Fashion Week-a, Svetlani Horvat, koja je, zahvaljujući svim učesnicima, gostima i organizacionom timu, naglasila: „Ponosna sam na sve što smo postigli, a već sutra počinjemo pripreme za sledeće izdanje koje će biti deo zvaničnog programa Paris Fashion Week-a u martu 2025.“ Ovaj trenutak obeležile su i specijalne nagrade koje uručila predsednica Fashion Connection Group iz Bugarske Mila Zaharieva. George Styler je dodelila nagradu Balkans Open Door - International Fashion in Dubai, kao i gospođi Horvat, koja nije mogla sakriti emocije zbog ovog dirljivog gesta.

Serbia Fashion Week još jednom je potvrdio svoj status svetski relevantne manifestacije, koja okuplja dizajnere i umetnike iz svih delova sveta, stvarajući mostove između Istoka, Severa, Juga i Zapada. Ovaj modni spektakl je dokazao da Srbija ima svoje značajno mesto na globalnoj modnoj mapi, a Novi Sad je, barem na jedno veče, preuzeo titulu prestonice stila, ujedinjujući talente, inspiraciju i kulturni dijalog kroz umetnost mode.

(Ona.rs)