Cirkulator održive mode na Fashion Week-u

A. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Perwoll Fashion Week, već sedam godina značajan deo programa posvećuje održivoj modi kroz projekte koji za cilj imaju podizanje i jačanje svesti o ekološkim problemima koje uzrokuju hiperkonzumerizam, hiperprodukcija, nagomilavanje tekstilnog otpada

Foto: Promo/ Mihaela Sovilj

Ana Trošić Trajković, koordinatorka programa održive mode Beogradske nedelje mode, sve aktivnosti usmerava na realizaciji ovih ciljeva, a ovogodišnji projekat CIRKULATOR je, između ostalog, okupio više od 37 mladih dizajnera koji su izradili 86 modnih kreacija koristeći pri tom isključivo odbačenu odeću i drugi korišćeni tekstil. Ovaj projekat je realizovan kroz četiri značajna i veoma posećena dogadjaja, koji su organizovani u formatima izložbe, revija, kreativnih radionica i razmene odeće, a zahvaljujući podršci Ministarstva zaštite životne sredine realizovani program je do sada najobimniji i najsadržajniji.

Nakon revija konkursa "Rethink Fashion" i takmičenja za nagradu "Boris Nikolić" za savremeni modni izraz, i izložbe "Poetika identiteta", završni događaj CIRKULARNI DAN je održan sinoć u prostoru Kulturnog centra Grad. Ovaj po svemu poseban događaj bio je posvećen razvoju scene održive mode i unapređenju cirkularnog dizajna i proizvodnje, promociji ekološki usmerene mode i održivog poslovanja kroz primenu principa cirkularne ekonomije. Oni koji žive i rade po ovim principima, ali i oni koji ih tek otkrivaju, su imali priliku da budu aktivni, kroz održane Radionice redizajna i upcyclinga, u Prikupljanju korišćene odeće za potrebe radionice i Redesign prikupljene odeće kao primera dobre prakse, zatim Promociji second hand i vintage mode i Open Marketu za second hand i vintage platforme. Mnogi su kući otišli sa omiljenim starim komadom odeće koji su doneli na "popravku" a kome su vešte ruke mladih dizajnerki Biljane Karovske i Tijane Đurić, udahnule potpuno novi život, i od njega napravile trendi model. Drugi su svoj garderober obogatili izuzetnim „ulovom“ iz bogate second hand i vintage ponude. Svakako su svi prisutni dobro proveli u veseloj atmosferi, uz dobru muziku i druženje, i što je najvažnije razmenili sjajne informacije na svom putu ekološke osvešćenosti.

CIRKULATOR je i u svojoj završnici poslao snažne poruke i vrveo od energije usmerene na: Širenje svesti o problemu i jačanje zajednice održive mode; Smanjenje i adekvatno upravljanje tekstilnim otpadom; Iniciranje dijaloga o neophodnim regulativnim promenama; Promocija redizajna odbačenog tekstila; Osnaživanje kapaciteta za makro projekte koji mogu biti dugoročno rešenje za redukciju tekstilnog otpada, kao i njegov tretman kroz cirkularni dizajn.

A upravo su to poruke utkane i u slogan ove jesenje Beogradske nedelje mode - Dare to trAI!

(Ona.rs/PR)