Ovako ćete pronaći najbolji serum za svoj tip kože: Sve što treba da znate o upotrebi ovog preparata

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ne moraju nužno imati “anti-age” odrednicu"

Foto: Shutterstock

Preparati za negu kože sve brže i brže se razvijaju, te je veoma teško nekada pohvatati šta je dobro za vaš tip kože i kako deluju.

Milica Jevtić je Pro Beauty Trainer , Pro Make up Artist i glumica, a na svojoj blog stranici je među mnogim temama vezane za svet ženske lepote, obradila i odlično upakovala objašnjenja na mnoga pitanja koja imamo za serume.

Šta su to serumi?

Kako je to Milica objasnila, serumi su po svojstvima svakako na vrhu lestvice kozmetičkih preparata. To su sofisticirane, visoko-koncentrovane formulacije koje prate korak čišćenja lica u našim bjuti rutinama, a najčešće su prethodnica hidratantnim i/ili hranljivim kremama.

- Serumi ne moraju nužno imati “anti-age” odrednicu. Njihovo dejstvo se može odnositi i na druge probleme poput: dehidratacije, hiperpigmentacije, viška sebuma i zapušenih pora, umorne i oštećene kože. Zahvaljujući manjim molekulima, oni prodiru u dublje slojeve kože obezbeđujući efikasniju negu, zbog čega su idealni za tretiranje specifičnih potreba lica - piše u svom blogu.

Koliko često se koristi serum za lice?

Koliko ćete često koristiti serum na svojoj koži zavisi od seruma, ali i do potreba kože. Ove preparate koristimo u redovnoj nezi lica, a naročito onda kada primetimo da nam samo krema nije dovoljna, ali ne i kao njihovu zamenu, kako Milica navodi. Najčešće se koriste u svega par kapi ili vrlo tankom sloju i to tehnikom utapkavanja, a ne razmazivanja. 

Kako odabrati pravi serum i u čemu se razlikuje od eliksira?

- Poslednjih godina, aktuelni su serumi na bazi biljnih ulja. Iako mogu biti veoma kvalitetne mešavine, suštinski se razlikuju od tradicionalnih seruma. Koncentrati vodenkaste teksture brzo nestaju pod kožom i nanose se pre kreme, dok uljane serume treba nežno umasirati, tek pošto koža upije kremu ili u kombinaciji sa kremom - navodi ona.

Što se samog biranja seruma tiče, jasno je da je širok izbor i ujedno zamka za "promašaj" što se tiče seruma. Kada tražite serum, Milica savetuje da budete upućeni u potrebe, stanje i problematiku svoje kože, pa i koje bi sastojke serum trebalo da ima.

Foto: Shutterstock

Prenosimo vam njen kratak vodič za biranje idealnog seruma za vašu kožu:

Za kožu sklonu aknama

Vitamin C (pospešuje proizvodnju kolagena i regeneraciju kože), retinol (još jedan antioksidans, ublažava upale), cink (ublažava iritacije, reguliše lučenje sebuma) i salicilna kiselina (pročišćava pore).

Za dehidriranu kožu

Vitamin E (jak antioksidans koji sprečava gubitak vlage), niacinamid (povećava nivo ceramida u koži i poboljšava njenu elastičnost), glikolna kiselina (vrši nežnu eksfolijaciju i ujednačava boju kože) i hijaluronska kiselina (pruža intenzivnu hidrataciju).

Za umornu kožu bez sjaja

Supstance poput ekstrakta zelenog čaja, resveratrola i ferulične kiseline imaju dokazano antioksidativno dejstvo, pospešujući efektivnost krema za zaštitu od sunca tokom dana, a pospešujući reparaciju i obnavljanje ćelija tokom noći.

(Ona.rs)