Pesnik Pariza Žak Prever: Svoje ljubavi pretočio je u stihove

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostao je jedan od najčitanijih francuskih i svetskih pesnika XX veka

Foto: Wikipedia/Catherine Prévert

Žak Prever bio je i ostao jedan od najčitanijih francuskih i svetskih pesnika XX veka, poznat po poeziji koja je veličala ljubav i besmrtnoj pesmi koja počinje rečima: "Sećaš li se Barbara..."

Francuski poeta, koji se tokom života okušao i u filmskim projektima, kao glumac, scenarista i pozorišni pisac, rođen je u velikoj neimaštini, 4. februara 1900. godine u Nejiu na Seni, pariskom predgrađu na ivici Bolonjske šume. Otac Andrej i majka Sizan, u potrazi za poslom, stalno su se selili, zbog čega je Prever sa braćom Žanom i Žakom često menjao škole sve dok, oko 15. godine nije napustio školovanje, počeo da se bavi fizičkim i kancelarijskim poslovima.

Smatrali su ga majstorom reči čija je poezija bila puna vere u ljude i solidarnost i naravno - puna ljubavi.  Sa druge strane, ostao je i poznat i po svom negativnom odnosu prema religiji, tradiciji, autoritetima i konvencijama. Voleo je tadašnje moderno slikarstvo, a Pikasu je posvetio dve velike pesme.

No, ovo nije priča o pesništvu "pesniku Pariza" kako su ga nazivali, već o Preverovim ljubavima. A ovaj otvoreni buntovnik koji se neumorno borio protiv klasnih razlika, elitizma i nepravde, imao je oko za žene i voleo je da ih posmatra kradom, uživajući u njihovoj ženstvenosti i lepoti. A sve te svoje fine emocije utkao je u neke od besmrtnih stihova u pesmama poput "Ta ljubav" ili "Barbara".

Njegova prva velika ljubav, prema "Notable Biographies" bila je devojčica sa kojom je odrastao - Simon Dijena, sa kojom se venčao 1925. godine. Ona je bila najstarija ćerka u mnogobrojnoj porodici, u kojoj je brinula o svojoj braći i sestrama. Simonova će ostati uz Prevera tokom čitavog njeogovog perioda nadrealizma, sve dok 1930. godine nije odlučio da ostavi pokret nadrealista i piše scenarije za komedije.

Nekoliko godina Prever se okrenuo radu sa glumcima pozorišne grupe u kojoj je i sam često igra, a 1933. se uputio u Moskvu sa grupom. U kasnu jesen 1935. godine, upoznao je mladu glumicu Žaklin Loren, sa kojom se zaputio na Balearska ostrva. Već 1935. godine rastao se od supruge Simon i sa novom ljubavi pronalašao sreću na sedmom spratu hotela "Montana", pored čuvenog pariskog kafea "Café de Flore".

Iako zaljubljen i voljen, nezasit za pažnjom, "posrnule" devojke ulica Pariza ostale su njegova večita težnja.

Kada je 1940. godine otpušten iz vojske za vreme Drugog svetskog rata, pesnik je napustio Pariz i preselio se na jug Francuske, ovog puta sa svojom novom devojkom - Klodi Karter. Tri godine kasnije zaljubio se još jednom, u Džanin Loris  sa kojom je dobio ćerku Mišel.

Tek nakon toga, 1945. godine objavljena je njegova prva knjiga pesama, čiji će prodati tiraž od dva miliona primerka premašiti sva očekivanja i samog pisca.

Jedan od važnijih događaja u njegovom životu bila je nesreća koju je doživeo 1948. godine, kada je propao kroz stakleni otvor na pločniku Šamzelizea, u trenutku kada je išao prema kancelariji Nacionalne radiodifuzije da predstavi film koji je pripremao. Kao posledica pada - Prever je bio dugo u komi.

Preminuo na današnji dan 1977. godine.

(Ona.rs)