Ovakva kafa u Užicu pravi se samo na jednom mestu: Milan penu pretvara u umetničko delo

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Sve vreme sam verovao da ću uspeti u ovome, naročito zbog toga, jer ljudima preko šoljice kafe želim da 'nabacim' osmeh na lice, pa makar na minut, dva, jer život ipak čine male stvari"

Foto: Borivoje Ilić

Espreso kafa koju pravi Milan Tošić u Užicu, najtraženija je u gradu, a razlog je taj što on umesto standardne šare na peni, olovkom crta sve što zamisli, pa se u trenutku obična šoljica kafe pretvori u pravi umetnički rad.

Ko uživa u ispijanju kafe, a živi, ili je u prolazu kroz Užice, prava adresa za njega je lokal u blizini Rakijske pijace u kome je Milan zaposlen. U ovom gradu poznat je po najboljoj kafi, ali i najlepšoj za oko.

Ljubav prema pravljenju kafe, otkiva nam Milan, gaji još odavno, ali u svet kreativnih šaranja po peni ušao je pre desetak godina, kada je i otkrio, što bi se reklo, da mu ide od ruke.

- Kada sam otkrio svoju ljubav prema kafi, shvatio sam da bi to možda mogao da bude posao za koji sam rođen, koji volim i ispunjava me, ali početak, kao i svaki drugi, bio je težak. Krenuo sam prvo sa pravljenjem običnih kafa sa "ključanim" mlekom, koje ne krijem, nisu imale baš nikakav ukus, ali želja i ljubav prema ovom poslu, terali su me da počinjem ispočetka, po ko zna koliko puta - kaže Milan.

Foto: Borivoje Ilić

Od prvog dana, priča nam, težio je ka uspehu, sati vežbe su prelazili u dane, dani u mesece, meseci u godine, i to baš u one iza kojih se krio njegov uspeh. Jaka želja ga je dovele dotle, pa je tako i bilo.

- Sve vreme sam verovao da ću uspeti u ovome, naročito zbog toga, jer ljudima preko šoljice kafe želim da "nabacim" osmeh na lice, pa makar na minut, dva, jer život ipak čine male stvari. Ljudima je to odmah privlačilo pažnju, dopadalo im se i oduševljavalo ih, a mene motivisalo da budem još kreativniji - priča nam Milan.

Pa baš tako nastale su i profesionalne kafe koje se danas služe u ovom užičkom kafiću. Želeo je da ode i korak dalje, pa slobodnom rukom krenuo da crta bojama penu, što je goste očaravalo i ostavljalo bez teksta.

Na taj način, ističe, želeo je da udahne život toj maloj šoljici kafe.

- Još uvek pamtim komentare prvih gostiju koji su popili kafe sa iscrtanim motivima prirode, grada, života, svi su bili iznenađeni, nasmejani, i odmah se latili telefona da ih fotografišu. Za mene je to bio vrhunac, tada sam shvatio da sam uspeo - iskren je Tošić.

U svaku kafu koju napravi, u šali kaže, staje komadić njegovog srca, pa kad je pravljena sa toliko ljubavi i gosti je popiju sa uživanjem.

Najčešći motivi koje crta na peni su neki detalji iz okruženja običnog čoveka, najviše iz prirode, a za umetnički išarane kafe koristi jestive boje koje meša sa mlekom, dok je za orginalne crteže zaslužna njegova vešta ruka.

- U celoj priči najvažnije je što je sve prirodno, pa čak su mi drugi govorili da bi mi crtanje bilo lakše uz pomoć šablona, ali to nisam želeo, linije bi bile prave i oštre, što ne smatram prirodnim, jer ipak što nacrtam slobodnom rukom znam da je lično moje umeće - zaključuje naš sagovornik.

Na kraju, otkriva nam, životni san mu je da otvori svoju kafeteriju.

(Ona.rs)