Ovaj 27-godišnji muškarac dobio je rak debelog creva: "Znam koja hrana mi je izazvala bolest"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: TikTok

Rak debelog creva više nije bolest koja pogađa samo starije. Sve više mladih ljudi u svetu dobija ovu dijagnozu, a lekari upozoravaju da način ishrane ima ogromnu ulogu.

Jedan 27-godišnji Amerikanac odlučio je da javno podeli svoje iskustvo kako bi upozorio druge. Prve simptome osetio je već sa 24 godine - bolove u stomaku, promene u varenju i konstantan umor. Posle niza testova, usledio je šok: rak debelog creva.

"Znao sam da ne jedem zdravo"

Mladić priznaje da godinama nije razmišljao o posledicama onoga što unosi u telo. Tokom tinejdžerskih godina i ranih dvadesetih gotovo svakodnevno je jeo brzu hranu - sendviče, picu, pržene obroke, kremaste supe i mnogo crvenog mesa. Voće, povrće i integralne žitarice retko su se nalazili na njegovom tanjiru.

Iako u porodici nije bilo obolelih, uveren je da je ishrana presudno doprinela njegovoj bolesti.

- To je bio način života. Nisam verovao da mladi mogu da dobiju rak. Sad znam koliko sam grešio, rekao je.

Nauka potvrđuje - ovakva hrana izaziva rak

Foto: Shutterstock

Stručnjaci godinama upozoravaju da postoji jasna veza između nezdrave ishrane i rizika od raka debelog creva. Svetska zdravstvena organizacija još 2015. godine klasifikovala je prerađeno meso, kobasice, salame, viršle, slaninu, kao dokazano kancerogeno. Crveno meso, poput govedine, svinjetine i jagnjetine, označeno je kao "verovatno kancerogeno".

Posebnu opasnost predstavlja ultra-prerađena hrana, prepuna zasićenih masti, šećera, soli i aditiva, a siromašna hranljivim materijama. Istraživanja pokazuju da muškarci koji redovno jedu ovakvu hranu imaju značajno veći rizik od raka debelog creva, dok je veza nešto slabija, ali i dalje prisutna kod žena.

Najvažnija lekcija: prevencija i pregled na vreme

Njegova priča danas je upozorenje celom svetu - koliko god da smo mladi, način na koji se hranimo direktno utiče na zdravlje. Prevencija, redovni pregledi i ishrana bogata vlaknima najbolja su zaštita od bolesti koja se dugo razvija bez simptoma.

- Ako vas često muče problemi sa varenjem, nadimanjem ili promenama u stolici, nemojte čekati. Pregled ne boli, ali može da vam spasi život, poručuje.

(Ona.rs)