Oskarovka Kejt Vinslet: Glumi od 7. godine, 4 puta se udavala, a poslednjeg muža je upoznala tokom požara

Vreme čitanja: oko 7 min.

Glumila je u brojnim hvaljenim filmovima, a slavu je stekla u blokbasteru "Titanik"

Foto: Shutterstock

Kejt Vinslet je engleska glumica poznata po svojim ulogama oštro nacrtanih portreta živahnih i neobičnih žena.

Glumom je na britanskog sceni počela da se bavi sa već sedam godina, do sredine 1990-ih, kada se pojavila u svom prvom filmu, "Nebeska stvorenja". Tri godine kasnije postala je međunarodna senzacijja nakon uloge u filmu "Titanik", od kada je glumila u nekoliko kultnih filmova i osvojila Oskara za najbolju glumicu.

Tokom bogate karijeru koja joj je donela i nekoliko Zlatnih globusa, Kejt je rodila troje dece i četiri puta bila u braku.

Foto: Tanjug/AP

Pozorišni koreni

Vinsletova je rođena 5. oktobra 1975. u Redingu u Engleskoj, i to u porodici usko vezanoj za pozorište. Ne samo da su joj roditelji bili glumci, već je po majci i unuka dvoje pozorišnih menadžera, bake i dede, koji su osnovali pozorište "Reading Repertory Theatre".

Stoga i ne čudi što je Kejt počela da glumi još kao dete, a prvi put se pojavila na britanskoj televiziji sa svega sedam godina u reklami za žitarice. Godine 1988. Vinsletova je glumila u britanskoj TV seriji "Shrinks", a već tri godine kasnije, napustila je školu kako bi se posvetila glumačkoj karijeri.

U početku se pojavljivala na britanskoj sceni u produkcijama kao što su "Adrian Mole" i "Peter Pan", a imala je i ulogu u britanskom sitkomu "Get Back". Nije prošlo dugo, a ova talentovana glumica je dobila svoju debitantsku filmsku ulogu u "Nebeskim stvorenjima" (1994), u režiji Pitera Džeksona, gde je glumila Džulijet Halm, učenicu sa tuberkulozom čije opsesivno prijateljstvo sa drugaricom iz razreda navodi dve devojčice da ubiju majku drugarice kako bi izbegle razdvajanje.

Već sledećom ulogom privukla je još veću pažnju u filmskoj adaptaciji romana Džejn Ostin "Sense and Sensibility" (1995) Anga Lija, u kojoj je dokazala da može da stoji rame uz rame sa filmskim legendama kao što su Ema Tompson, Hju Grant i Alan Rikman. Kao privlačna Marijana Dešvud – koja nosi "senzibilitet" filma – Vinsletova je dobila nominaciju za Oskara za najbolju sporednu glumicu. Film je dobio visoke pohvale kritičara.

Odskok sa "Titanika" na A-listu 

Nakon nekoliko vrhunskih uloga koje je imala u filmu "Džud" i "Hamlet, Kejt Vinslet je 1997. godine dospela na A-listu vodećih dama u filmskoj industriji zahvalujući ulozi Rouz Devit, heroine rekordnog blokbastera Džejmsa Kamerona "Titanik". Kako prenosi "Biography", Ovaj epski film osvojio je brojne nagrade Oskara, uključujući za najbolji film i najbolju režiju, a Vinsletovoj je doneo njenu drugu nominaciju za Oskara, ovog puta za najbolju glumicu. Njena koleginica u filmu - Glorija Stjuart, takođe je dobila priznanje u kategoriji sporednih glumica za svoj portret starije Rouz Devit, a dve glumice postale su prve u istoriji koje su dobile nominacije za igranje dve verzije istog lika.

Za petama svog prvog hit hita, Vinsletova je napravila dva pomalo neverovatna izbora za svoje sledeće projekte - "Hideous Kinki" (1999) i "Sveti dim" (1999). U prvom Kejt je  glumila slobodoumnu samohranu majku koja svoje dve ćerke dovodi u duhovnu potragu u Marakeš, dok u drugom glumila Rut Baron, mladu ženu koja se pridružuje verskom kultu, u kojem sa partnerom u filmu, vremešnim Harvijem Kajtelom pokazuje vrhunski glumački talenat da se fizičke i emocionalne razgoliti na ekranu.

Usledili su mnogi odlični filmovi različitih žanrova, među kojima se istakao "Quills", o francuskom romanopiscu Markizu de Sadu, u kojem Vinslet glumi pralju koja pomaže markizu da prokrijumčari svoje nedozvoljene spise iz ludnice tokom boravka tamo.

Sedam nominacija, i jedan Oskar

Tokom 2001. godine pored toga što je pozajmila glas za animirani britanski film "Božićna pesma", a njena muzička numera "What If" iz filma ušla je u Top 10 singla u Britaniji - njen najzapaženiji film te godine, ipak, bio je "Iris",gde je glumila mladu Iris Mardok, nekonvencionalnu studenticu, dok je Džudi Denč glumila stariju Iris, čiji muž pokušava da joj pomogne dok se bori sa rastućim posledicama svoje Alchajmerove bolesti. Istorija se ponovila i sve zvezde koje su tumačile lik Iris u istom filmu - dobile su nominacije za Oskara.

I 2004. godine je zahvaljujući ulozi u "Večno sunce besprekornog uma", zajedno sa Džimom Kerijem, dobila novu nominaciju za Oskara. Iste godine dobila je i još jednu nominaciju za Oskara za ulogu u filmu "Findin Neverland" sa Džonom Depom, o inspiraciji za nastanakl dela "Petar Pan", u kojem je glumila udovicu i majku četiri dečaka. Ponovo igrajući majčinsku ulogu, "Vinslet u Maloj deci", 2006. godine za ulogu frustrirane žena iz predgrađa koja ulazi u vezu sa oženjenim muškarcem, dobija ponovo nominaciju.

Foto: Michele K. Short/HBO

Nastavljajući da se bavi ozbiljnim dramama, Vinsletova se još jednom našla na ekranu sa Leonardom Dikaprijom u filmu "Revolucionarni put" (2008), da bi iste godine usledio i "Čitač", film koji istražuje odnos između mladog dečaka i starije žene koju glumi Kejt, i njihov kasniji susret kada joj se sudi za ratne zločine. Ova uloga je konačno donela vrhunskoj glumici njenog prvog Oskara, a nagrade i priznanja za njen kontinuirani glumački talenat su samo nastavile da se nižu.

Osvojila je nekoliko Zlatnih globusa i nagradu Emi, a 2015. za ulogu izvršne direktorke Apple-a Džoanu Hofman u biografskom filmu o Stivu Džobsu, dobila je  i sedmu nominaciju za Oskara u karijeri. Njen poslednji blokbaster je film "Avatar".

Četiri braka i troje dece

Dok je snimala seriju "Mračna sezona", petnaestogodišnja Vinslet je započela romantičnu vezu sa glumcem i piscem Stivenom Tredreom, koji je bio dvanaest godina stariji od nje. Smatrala ga je velikim uticajem u svom životu i živeli su zajedno u Londonu od 1991. do 1995. godine.

Kejt i on su ostali bliski sve dok Tredre nije umro od raka kostiju dve godine kasnije. Vinsletova je tada odsustvovala sa premijere svog najpoznatijeg filma "Titanik" kako bi prisustvovala njegovoj sahrani, a 2008. je priznala, kako prenosi "Vikipedija", da nikada nije prevazišla njegovu smrt.

Godinu dana nakon Tredreove smrti, Kejt je upoznala Džima Threapletona na snimanju filma "Hideous Kinki", na kojem je bio pomoćnik režisera. Venčali su se u novembru 1998. u njenoj osnovnoj školi u Redingu, a njihova ćerka Mia je rođena 2000. godine. Glumica ovaj svoj brak uglavnom opisuje kao "nered" i period kada je izgubila kontrolu nad svojim instinktima. Par se razveo 2001. godine.

Ubrzo nakon odvajanja od Threapletona, filmska diva je upoznala  režisera Sema Mendesa, kada joj je ponudio ulogu u predstavi. Pa iako je odbila glumačku ponudu, prihvatila je poziv na izlazak. Pošto je ostala zaprepašćena na koji način su britanski tabloidi prikazali njen lični život, Vinsletova se preselila u Njujork i udala za Mendesa u maju 2003. godine. Nešto kasnije dobili su sina Džoa.

Usred intenzivnih medijskih spekulacija o aferi između Mendesa i glumice Rebeke Hol, on i Vinslet su 2010. objavili da se razvode. Glumica je priznala da joj je srce slomljeno zbog razlaza, ali je potvrdila svoju odlučnost da brine o svojoj deci uprkos bračnim raspadima.

Foto: Profimedia

Porodičnu idila pronašla na selu

Tokom odmora na imanju Ričarda Bransona na ostrvu Neker 2011. godine, Vinslet je upoznala njegovog nećaka Edvarda Abela Smita i to tokom požara koji je izbio u kući. Venčali su se decembra 2012. u Njujorku, a sledeće godine je rođen njihov sin Bear. Nakon što se vratila u svoju rodnu Englesku, Vinslet je kupila nekretninu vrednu oko tri i po miliona evra pored mora u Vest Viteringu, u Saseksu, gde živi sa Smitom i svojom decom od 2015. godine.

Vinsletova je izjavila da uprkos svim brakovima i porodičnoj strukturi koju bi neki mogli da percipiraju kao "nekonvencionalnu", ona ne smatra da je to "manje porodica", i uporno odbija sve ponude za posao koji bi je inače predugo odvojio od dece. Za sada voli da, kako kaže, uživa u pakovanju ručka i trčanju u školu.

Ipak, pronalazi vremena za aktivno učešće u mnogim humanitarnim akcijama u razne dobrotvorne svrhe, a 2012. godine je čak napisala knjigu o autizmu pod naslovom "The Golden Hat: Talking Back to Autism".

Veoma je otvorena i o odnosu filmske industrije i tabloida prema njenoj težini i često ističe svoje neslaganje sa idealom lepote Holivuda. Zagovornik je i prirodne lepote, ne libeći se da govori protiv botoksa i plastične hirurgije. Čak je sa koleginicom Emom Tomson osnovala Britansku ligu za antikozmetičku hirurgiju.

Pa, iako je jedna od možda najplaćenijih filmskih glumica na svetu, često izražava otvorenu averziju prema razrađenim medijskim žurkama i događajima na crvenom tepihu, nazivajući ih bacanjem novca.

(Ona.rs)