Opra Vinfri platila bogatstvo da otkupi prava na dokumentarac o njoj: Zašto želi da zaustavi objavljivanje?

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Izgleda da nije sve transparentno kao njene emisije

Foto: Profimedia/Pacific coast news/WMTV

Opra Vinfri je platila bogatstvo šefovima Apple TV+ da otkupe prava na dokumentarac o njenom životu koju je Apple najavio sa velikom pompom 2021. Dokumentarac  o tok-šou voditeljki koja je postala medijski mogul režirao je Oskarom nagrađeni reditelj Kevin Mekdonald, međutim, kako tvrde izvori, režiser koji se udružio sa Oprinom dugogodišnjom producentkinjom Lizom Erspamer na ovom projektu sukobio sa 70-godišnjom milijarderkom nakon što je završio film.

I on je od tada "na pauzi", ostavljajući prostor za spekulacije zašto Opra smatra da film nije podoban za objavljinje.

- Kevin je snimio film, ali Opri se to nije dopalo i on je odbio da ga promeni. Zato je Opra je vratila sav honorar Apple-u - otrkio je dobro pozicionirani holivudski izvor.

- Kako se ugovor Apple TV+ bližio kraju, gospođa Vinfri je otkupila prava na svoje dokumente i od tada je odlučila da stavi dokumentarac na čekanje. G-đa Vinfri veruje da su Liza Erspamer i Kevin Mekdonald neverovatno talentovani filmski stvaraoci i zahvalna im je na vremenu i energiji koje su uložili u projekat - bila je zvanična izjava portparola čuvene voditeljke, koji je i "završio" ugovor o sadržaju sa Appleom u septembru 2022.

Izvor iz Oprinog tabora, međutim, insistira na tome da Mekdonald nije odbio da izvrši izmene i da je Vinfri jednostavno odlučila da „nije pravo vreme za snimanje dokumentaraca“ pre nego što je napravila neobičan potez i otukupila ga. Sa druge strane izvori iz filmske industrije spekulišu da je Opra morala da plati milione da kako bi vratila prava na dokumentarac, dok izvor iz njene ekipe poriče da se radi o sedmocifrenom broju.

Mekdonald je upoznao Erspamerovu kada su radili na biografskom dokumentarcu Vitni Hjuston "Vitni". Ona je bila producent čuvene emisije „The Oprah Vinfrey Show” između 1999. i 2009. godine i dugogodišnji je prijatelj voditeljke.

Čuvena novinarka je napravila mnoge emisije, a jedan od najpoznatijih njenih intervjua je bio sa princem Harijem i njegovom suprugom Megan Markl u martu 2020, kada su prvi put javno progovorili o napuštanju kraljevske porodice.

Printskrin: Youtube/CBS

Sa druge strane Mekdonalnd koji je spremio biografski dokumentarac o Vinfrijevoj poznat je po filmu „Jedan dan u septembru“, koji govori o ubistvu 11 izraelskih sportista na Letnjim olimpijskim igrama 1972, zašta je i osvojio Oskara. Međutim, na mrežama nigde ne postoji trag o dokumentarcu koji je radio o Opri, a umesto toga, nedavno je debitovao na Venecijanskom filmskom festivalu sa najnovijim dokumentarcem, „Jedan na jedan: Džon i Joko“, o Džonu Lenonu i Joko Ono.

Poslednja saradnja Opre sa Apple-om bio je „Sidnej“, fokusiran na život Sidnej Pojtiera, dokumentarac koji je bio usredsređen na bivšeg muzičkog direktora koji je optužio Rasela Simonsa za seksualno nedolično ponašanje. Simons nikada nije optužen ni za kakav zločin i negirao je optužbe o seksualnom zlostavljanju iznesene protiv njega. I u ovom slučaju, svega 15 dana pre nego što je bila zakazana premijera filma na Sundance filmskom festivalu u Juti 2020., Vinfri je odustala od dokumentarca, i bez objašnjenja ga uklonila.

Foto: Tanjug/AP

Biografski dokumentarac o Opri nije prvo izdanje visokog profila koje je "stavljeno na led". Netfliksov dokumentarac o Prinsu koji je godinama nastajao je „držan kao talac“ zbog prigovora sedmostrukog dobitnika Gremija. Reditelj Ezra Edelman je četiri godine radio na njemu, ali su Prinčevi naslednici bili navodno nezadovoljni načinom na koji je on prikazan i film nikad nije video svetlo dana.

(Ona.rs/Page Six)