Na bogatoj karijeri i stavu mnogi bi pozavideli Radmili Živković: Nije značajno šta nosiš na sebi, već u sebi

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Glumica je preminula u Beograd u 72. godini

Foto: Printskrin: Youtbe/SD Kultura

Mnoge je danas rastužila vest da je preminula glumica Radmila Živković u 72. godini u Beogradu. Ova rođena Kruševljanka ostaće upamćena po brojnim ulogama jer je legenda domaćeg glumišta. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beohgradu, bila je filmska, pozorišna i televizijska glumica.

Počela je da glumi krajem šezdesetih. Neprevaziđena je bila kao Živka u "Gospođi ministarki", Doka u "Zoni Zamfirovoj", a mnogima je možda najpoznatija po ulozi Đilde u seriji "Srećni ljudi", kada joj je partner bio glumac Slobodan Boda Ninković. Igrala je i u "Sok od šljiva", "Naivko", "Zona Zamfirova", "Laf u srcu", "Otvorena vrata"...

U svetu u kome je javno eksponiranje bilo imperativ, gajila je drugačije životne vrednosti. O njij su govorile velike uloge, a ne veliki javni događaji, o čemu je jednom prilikom goovrila kada su je pitali za ćerku Bojanu:

- Ja sam srećna, ne zato što joj je to nametnuto sa moje strane, već zato što je to njeno viđenje i njena nepotreba da se na taj nedostojni način eksponira. Svako se bori za svoje mesto u životu… Razumem modne revije i ljude koji se bave takvim poslom, ali potreba ostalog sveta da bude viđen i da zbog toga misli da nešto znači u ovom društvu strašna je. Bolje je da sediš kod kuće i čitaš knjigu ili gledaš u plafon i razmišljaš o onome što te okružuje jer je to vrednije provedeno vreme nego biti na fešn, mešn, trešn varijantama. Mogu da me mrze zbog ovoga koliko god hoće, ali taj jezik je izmišljen i uvode nam ga oni koji proizvode te nazovi događaje. Presrećna sam što i Bojana misli isto. Možda je u pitanju genetika, a moguće da je stvar vaspitanja to da nije značajno šta nosiš na sebi, već u sebi - rekla je Radmila Živković svojevremeno.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Takođe, jasno je opisivala i svoj odnos prema ulogama, za koje se nijelaktala, već je čekala da joj dođu, shodno njenom talentu, sa kojim su svi upoznati. Treća je dobitnica nagrade Žanka Stokić. Prošle godine joj je dodeljen Sretenjski orden drugog stepena.

- Nisam alavica, ne tražim mnogo, i neću nikoga da uznemiravam. Uvek sam imala budalastu ideju da svi mi radimo svoj posao, glumci, reditelj, dramaturg... Zvaćeš zato što ti trebaju najbolji. Da li treba nekoga da vučem za rukav i pitam: „Ej, da li me vidiš?“ Ne. Izvolite, igrajte se koliko hoćete, ja se u međuvremenu igram sama sa sobom. Živim prilično skromno i nemam te fantazije da mi je potrebno sve - rekla je ona za Gloriju.

Jedna je od retkih glumica koje se nisu libile da govore i o neprijatnim iskustvima sa snimanja. To je ujedno opis i položaja glumica nekada, a konkretna situacija se odnosila na snimanje sa Ljubišom Samardžićem, scena u kojoj je on slikar, koji je naslikao njen portret sa golim grudima.

- On je slikar, zamislio je tako da je napravio taj portret sa golim grudima. I ja sam imala jednu bluzicu od svile, grube i jake. Na probama je radio sve kako treba, a kada je bila kamera, krenuo je da me otkopčava i da proba da me skine. Ja sam to držala sa obe ruke, jer nisam smela da prekinem kadar. Kad je bilo stop, videla sam da mi je krvavo urezano od te jačine - govorila je Radmila Živković pokazujući na ruke.

- Ja sam plakala, ne pred njima naravno i kada smo posle 20 godina radili film zajedno, ja sam ga ubila kišobranom. Izmlatila sam ga kišobranom do besvesti. Zoran Cvijanović je hteo da ga brani, Ljubišu Samardžića, neka mu je laka zemlja. To je anegdota, to mi je ostalo za ceo život - rekla je glumica svojevremeno za "Kurir".

Godinama je nismo videli ispred kamera, a njen poslednji amgažman bila je serija "Ulica lipa" iz 2015. godine.

U braku sa snimateljem Predragom Bambićem dobila je ćerku Bojanu, koja je krenula njenim stopama. Posle njega, bila je u braku sa Draganom Mihajlovićem.

(Ona.rs/Glorija, Espreso.co.rs/ Kurir)