Lola Golubović došla da isprati voljenu Đildu: Sećanje na "jezičko odeljenje" i slične sudbine četiri žene

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbogom, Đilda!

Foto: Marko Jovanović / Printskrin: Youtbe/SD Kultura

Kruševljanka Radmila Živković biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a brojna porodica, prijatelji, kolege glumci, poštovaoci njenog lika i dela, odali su joj i počast prethodno upriličenom komemoracijom.

Diva sprskog glumišta ostaće večna u filmovima "Sabirni centar", "Mrtav ladan", "Još ovaj put", "Zona Zamfirova", i u serijama "Balkan Ekspres", "Sivi dom", "Srećni ljudi", "Stižu dolari", "Ulica lipa"...

Dolazak glumice Tanje Bošković na komemoraciju u Narodnom pozorištu vratio nas je u doba kada je ona bila Lola Golubović, a Radmila Đilda. "Srećni ljudi", sa glumcima koji se danas opraštaju od voljene Radmile, uveseljavali su nas svojim dogodovštinama iz kafane, agencije "Perspektiva", porodične kuće Golubovića, Necine škole, Čarlijevog mađioničarskog ateljea, a fokus do promene originalne postavke nekih glumaca bio je na "jezičkom odeljenju".

Đilda je nadimak dobila po ulozi Rite Hejvort iz istoimenog filma, kako je ispričala svom Rambu prilikom njihovog strastvenog upoznavanja u kafani. Lepa, plava loknasta natapirana kosa, britak jezik, neustrašivost, dobro podnošenje pića, prkosni humor koji se prepoznavao u svakoj dosetki - žena-stena, koja je sličnu sudbinu delila sa još tri koleginice, ostaće nam zauvek u sećanju.

Obožavala je mišićave, krupne i snažne momke i "pala" je na Rambovo savijanje noža golim rukama.

Đilda radni dan u odeljenju za "duge jezike" nije započinjala bez sefte cigarete i kafe. U podrumu, zapravo arhivi, mešale su se sudbine, energije, vrcavost, dovitljovost u neradu i raspravama.

Tanja Bošković (Lola), Ljiljana Dragutinović (Natalija), Radmila Živković (Đilda) i Jelica Sretenović (Ljubičica) činile su ovaj kolektiv, na čelu sa Đurom Nedeljkovićem, poznatim kao Đuro Sultan, kog je tumačio Nikola Milić.

Nakon što je Tanja Bošković napustila seriju zbog malog honorara, u seriji ju je zamenila Zlata Numanagić i tu već dolazi do manjeg broja scena koje su se odvijale u podrumu firme pred raspadom.

Rasprave sa šefom, pa kukanje nad njegovim bolesničkim krevetom, Ljubičicina "strahovlada", čvorište podzemnih voda na kojim nijedna nije htela da sedi, zavirivanje u tuđe živote i kofere sa šminkom, kupovina oproštajnog poklona za Lolu, "Sunca mi nema za moje dane" uz žestinu...

Zbog, Đilda!

(Ona.rs)