Na filmu smo je gledali uvek kao baku: Evo kako je u mladosti izgledala profesorka Mekgonagal

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Dama Megi Smit bila je britanska filmska, pozorišna i televizijska glumica

Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Dobitnica Oskara za najbolju glavnu glumicu za ulogu u filmu "Najbolje godine gospođice Džin Brodi" i Oskara za najbolju sporednu glumicu za film "Kalifornijski apartman", voljena Magi Smit, preminula je juče u 89. godini.

Dama Megi Smit bila je britanska filmska, pozorišna i televizijska glumica. Pet puta je osvajala nagradu BAFTA, uz šta ima i tri Emija i tri Zlatna globusa, pa se opravdano smatra jednom od najboljih i najpoštovanijih glumica na svetu.

U mladosti je zabeležila mnogo značajnih uloga. U "Otelu" je igrala rame uz rame sa slavnim Lorensom Olivijeom, a ova rola donela joj je nominaciju za Oskara za sporednu žensku ulogu.

Njeno najpoznatije glumačko ostvarenje bio je lik Minerve Mekkgonagal, starešine i apsolutnog autoriteta u filmovima o Hariju Poteru. Početkom 2000. godine igrala je u komedijama "Božanstvene tajne Ja-Ja sestrinstva" i "Ništa bez mame", kao i u TV-serijalu "Moja kuća u Umbriji", kada je osvojila Emi za najbolju glavnu glumicu i bila nominovana za Zlatni globus. Potom je nastupila u sporednoj ulozi u romantičnoj drami "Priča o Džejn" (sa En Hatavej) te u serijalima "Proganjanje Meri" i "Dauntonska opatija".

Iako smo je zapamtili najpre u ulogama baka, Megi Smit je šezdesetih godina bila prava zavodnica u Holivudu.

Megi Smit je 1990. godine od kraljice Elizabete II dobila titulu Dame Ujedinjenog Kraljevstva.

(Ona.rs)